Búcsúzik a Versbusz

Felvidéki költők a helyijáraton
 
 

Búcsúzik a Versbusz

Felvidéki költők a helyijáraton
 
 
 
 
 

Búcsúzik a Versbusz

Felvidéki költők a helyijáraton

Utoljára indul útjára a Versbusz Veszprémben április 11-én, a Költészet Napján. A Városi Művelődési Központ országosan egyedülálló egész napos mobil kulturális programja hét év után búcsúzik a közönségtől. Az idei rendezvényen Csehy Zoltán, Hizsnyai Zoltán, Németh Zoltán felvidéki magyar költők mellett Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Módri Györgyi és Kőrösi Csaba színművészek, valamint Dávid Roland gitáros-énekes lép fel.

A veszprémi Versbusz utasai mondanak verset helyijáraton, idősek otthonában, múzeumban, középiskolai kollégiumban és tartanak rendhagyó irodalomórát általános iskolásoknak. A búcsúrendezvényre 100 verssel és 50 dallal készül a csapat. Idén érdekességként és meglepetésként három felvidéki kortárs magyar költő a 4-es számú helyijáraton olvassa fel költeményeit.

A három alapító tag: Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó és Kőrösi Csaba színművészek az elmúlt hat évben megközelítőleg ezer kilométert utaztak a Versbuszon, hogy különleges helyszíneken (helyijárat, utca, tér, családi ház, börtön, pláza, szülészet, laktanya, idősek otthona, nyugdíjas klub, egyetem, iskola, óvoda, kollégium) verseket ajándékozzanak minden korosztálynak.

Meghívott vendégként a hat év alatt többek között Varró Dániel költő, Zséda, Sub Bass Monster, Varga Miklós, Pitti Katalin énekesek, Bartók Zoltán televíziós riporter, a Vad Fruttik és a Hangadók zenekar, Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum igazgatója, valamint a Petőfi Színház társulatának több tagja is részt vett a programban, amely összességében mintegy háromezer embernek jelentett élő találkozást a költészettel és az irodalommal.

- Nagyon örülünk annak, hogy egy teljesen civil kezdeményezést tudtunk felkarolni hét éve és igazi szakmai sikerként gondolhatunk a Versbuszra, amely számtalan szép és emlékezetes pillanattal ajándékozta meg a veszprémieket. A városban nagyon népszerűvé vált a rendezvényünk, országos figyelem kísérte ezt a különleges ötletet. Köszönjük az alapító tagoknak és minden fellépőnek, hogy segítették népszerűsíteni a költészetet, a magyar kulturális értékeket. Természetesen, a jövőben sem mondunk le ezekről a céljainkról, hiszen láthattuk, érezhettük, az embereknek szüksége és igénye van a versekre, az irodalomra és nem csak a Költészet Napján - mondta Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ igazgatója.

Varga Róbert újságíró, a Versbusz ötletgazdája összegzésként kiemelte: az elmúlt hat évben a legtöbbször elhangzott vers József Attila A Dunánál, Arany János Családi kör, Reményik Sándor Csendes csodák és Romhányi József Marhalevél című költeménye volt. A legnépszerűbb művek közé tartozott Petőfi Sándor Egy estém otthon, Arany János Rege a csodaszarvasról, Ady Endre Párisban járt az ősz , József Attila Gyermekké tettél és Tóth Árpád A holdkóros apród története című versek. A legnagyobb közönségsikere a 2012-es József Attila-Cseh Tamás emlékére indított reggeli Versbusznak volt, amelynek keretében gitáros-énekesek játszották a legendás dalnok számait, miközben a nagy magyar költő versei is elhangzottak a járaton. A részvételi rekord 2011-ben dőlt meg, amikor az ötéves jubileumi Versbusz utasai egy nap alatt 800 embernek ajándékoztak verset.

- A Versbusz sikeresen teljesítette azt a misszióját, amiért hét éve létrejött és az alapító tagokkal együtt úgy érezzük, most kell befejezni, amikor felértünk a hegy tetejére. A hegymászóknál is mindig a feljutás a feladat, az izgalmas cél, hogy kitűzhetik a zászlót a csúcsra követendő példaként. Azért született meg ez a mobil kulturális program, hogy az emberekhez elvigyük a verseket, a kultúrát, s kampányszerűen felhívjuk a figyelmet a magyar irodalom kincseire. Azt akartuk elérni, hogy senki ne kötelező, pátoszos ünnepnapként élje meg a versekkel való kapcsolatát, ne gondolja azt, hogy a költészettel csak kultúrházakban, meghirdetett irodalmi műsorokban, megemlékező koszorúzásokon lehet találkozni. A versek az életünk minden pillanatában és helyszínén velünk lehetnek. Hiteles előadók segítségével élővé varázsoltuk mindezt és megmutattuk a költészet hatalmát. Megható könnyek és önfeledt nevetések között.

- Úttörő munka volt. Az elmúlt hat évben számtalan hasonló kezdeményezés jött létre az országban, s most már úgy látom, szinte egymással versenyeznek városok, kulturális intézmények, cikáznak a különböző ötleteket, hogy milyen különleges módon lehet a verseket elvinni az emberekhez, miként lehet érdekesen megrendezni, megünnepelni a Költészet Napját. Ennek mi nagyon örülünk és drukkolunk! Tűzze ki mindenki a maga zászlaját a hegytetőkre! A Versbusz - bátran mondhatom- egy országos hírű igazi "veszprémikumként" már megtette ezt. Köszönet Bencze Ilonának, Hűvösvölgyi Ildikónak, Kőrösi Csabának, akik óriási művészi erővel, alázattal, hittel, hitelesen vitték sikerre ezt a programot, nyerték el az emberek szeretetét, elismerését, vastapsát és köszönet az összes fellépőnek, a művelődési központ minden munkatársának, akik ebben a lehetetlenek tűnő küldetésben részt vettek - mondta zárásképpen Varga Róbert.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.