Atomenergia repítené

Új NASA-rakéta: egy hónap alatt a Marsra.
 
 

Atomenergia repítené

Új NASA-rakéta: egy hónap alatt a Marsra.
 
 
 
 
 

Atomenergia repítené

Új NASA-rakéta: egy hónap alatt a Marsra.

Olyan rakéta fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Államokban, amely harminc nap alatt eljuthatna a Marsra. Ez jelentős áttörés lenne az űrkutatásban, mert a jelenlegi technikával négy évig tartana az út. A fejlesztést az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is támogatja.

John Slough, a Washington Egyetem kutatásvezetője szerint a mostani rakéta-üzemanyagokkal csaknem lehetetlen a Föld szűkebb szomszédságán kívülre jutnia az emberiségnek. Az új rakétatípust azonban atomenergia repítené, de nem maghasadásra, hanem magfúzióra alapozva – írja az Index.

A tervezők szerint az új űreszköz csúcssebessége 320 ezer kilométer lenne óránként, de ennek ellenére biztonságosabb lenne az utazás, mert a rövidebb menetidő miatt kevesebb káros napsugárzás érné a legénységet. Az új technológiával egy marsi út jóval olcsóbb lenne, mint a mostanival, mert az üzemanyagköltség a jelenleginek csupán egy töredéke lenne.

Az új típusú hajtóműben homokszemcsényi hidrogénizotóp-gömböcske lenne, körülötte pedig fémgyűrűk, amelyek a mágnesesség révén préselnék össze az üzemanyagmagot. A hajtóanyag hétmilliószor nagyobb teljesítményt tenne lehetővé, mint a jelenlegi üzemanyagok. A rendszer működtetéséhez áramra van szükség, de a kutatók szerint ez napelemekkel megoldható egy 150 tonnás űrhajó esetében. A hajtóműnek nem kellene egész úton működnie: csupán három napig tartana, hogy az űrhajó a kellő sebességre gyorsuljon. Mivel ez fokozatosan adagolt lökésekkel történne, a legénységet nem veszélyeztetné a gyorsulási erő.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.