Tombolnak Orbán emberei

A magyar konzul komolya helyettese okozott Németországban.
 
 

Tombolnak Orbán emberei

A magyar konzul komolya helyettese okozott Németországban.
 
 
 
 
 

Tombolnak Orbán emberei

A magyar konzul komolya helyettese okozott Németországban.

Bálba volt hivatalos a magyar főkonzul a Baden-Württemberg tartománybeli Gerlingenben. A bál azóta is áll - az egyik helyettese ment oda, és botrányt csinált, amit valószínűleg nem úszunk meg diplomáciai bonyodalmak nélkül - számolt be a 168 óra.

A lap cikke szerint ráadásul nem valamiféle kisvárosi összejövetelről van szó, hanem a németországi svábok országos báljáról, amelyre Németh Zsolt államtitkárt, Tata küldöttségét és a magyar főkonzult hívták meg. Utóbbi nem ért rá, ezért helyette az egyik konzul, Chiovini Rita mondott helyette köszöntőt.

A magyar diplomata beszéde azonban cseppet sem volt diplomatikus: a házigazda város polgármesterét azzal köszöntötte, hogy korábbi tettei szerinte "nem méltóak a német-magyar kapcsolatokhoz, a két ország embereihez". Gerlingen független polgármestere, Georg Brenner ugyanis nemrégiben élesen bírálta a magyarországi politikai helyzetet, és nem vette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, mondván: nem kíván egy szintre kerülni olyanokkal, mint a szélsőjobboldali Kárpátia együttes énekese.

Az persze vitathatatlan, hogy Chiovini Rita konzulnak lehet véleménye erről a lépésről, de az, hogy egy ünnepségen, köszöntő beszédben - mint Magyarország müncheni főkonzulátusának munkatársa, tehát hazánk hivatalos képviselője - elmondhatja-e, az már egy másik kérdés.

Nem véletlen, hogy a német fél reakciói ugyanazon a bálon ezután nem voltak barátságosak. Georg Brenner kijelentette: rosszul érezné magát, ha olyan államtól fogadott volna el kitüntetést, amely így bánik bírálóival. A gerlingeni polgármester várhatóan hivatalos panasszal is él majd a konzul viselkedése miatt.

Peter Friedrich, Baden-Württemberg Európa-ügyi minisztere a konzul felszólalása után úgy nyilatkozott, hogy "a magyarországi fejlemények komoly gondot okoznak, nem lehetünk tétlen szemlélők". A kormány bírálata azonban nem jelenti a magyar nemzet bírálatát, sem azt, hogy tagjainak hazafiságát megkérdőjeleznék. Ugyanakkor "nem elfogadható egy párt kísérlete, hogy a maga ízlésére alakítsa az alkotmányt". Rá kell mutatni, ha tekintélyuralmi struktúrák alakulnak ki, mondotta a miniszter, hozzátéve: reméli, hogy minden hivatalos magyar személyiség elhatárolja magát a antiszemitizmustól, az antidemokratikus irányzatoktól.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.