Rapport Richárd nagy döntés előtt áll.

Texasi egyetemre hívták a fiatal magyar sakkzsenit.
 
 

Rapport Richárd nagy döntés előtt áll.

Texasi egyetemre hívták a fiatal magyar sakkzsenit.
 
 
 
 
 

Rapport Richárd nagy döntés előtt áll.

Texasi egyetemre hívták a fiatal magyar sakkzsenit.

A legfiatalabb magyar sakkmester teljesítményére már külföldön is felfigyelte, ezt eddig is tudtuk. Most viszont konkrét lépést tettek.

Rapport Richárdot a patinás Texasi Egyetem (The University of Texas at Brownsville – UTC) kereste meg, azzal a kéréssel: kezdje meg náluk felsőfokú tanulmányait.

A 17 éves magyar fiú egy lengyel nagymestertől, Bartlomiej Maciejától kapta a megtisztelő levelet, melyben elmeséli, hogy 2012 decembere óta vezeti a sakkprogramot Texasban és szeretné, ha őt is a köreiben tudhatná.

Az egyetemen olyan neves sakkozók tanulnak vagy tanultak, mint Timur Gareev (Élő-pont: 2674), Axel Bachmann (2529) vagy éppen Anton Kovalyov (2606). Ricsit teljes ösztöndíjajánlattal keresték meg, ami magába foglalja a tandíjat, a szállást, a versenyek nevezési díját és még költőpénzt is kapna. Csak ízelítőképp: alapesetben 14-15 ezer amerikai dollárba (körülbelül 3 400 000 forint) kerül az éves hallgatói tandíj.

Emellett Macieja minden szemeszterben teljesen ingyen foglalkozna vele, képezné és edzené őt. Az egyetem a mexikói határ mellett közvetlenül a tengerparton fekszik. A közép-amerikai ország közelsége miatt nemcsak angol, hanem spanyol képzésben is részesülne a fiatal sportoló, de ezen kívül is szinte bármilyen szakra be lehet iratkozni: biológiát, informatikát, matematikát és pszichológiát is oktatnak többek közt.

Mindezek ellenére, ha fájó szívvel is, de reálisan végiggondolva, Ricsi szüleivel közösen úgy döntött, hogy egyelőre nem él a lehetőséggel. Ricsi ugyanis most csak és kizárólag a sakk-karrierjére szeretne koncentrálni. A világhírű és rendkívül magas színvonalú amerikai egyetemi képzés mellett ez szinte lehetetlen lenne egy 17 éves fiú számára. Ricsi a Sport24.hu cikke szerint most azt tartja a legfontosabbnak, hogy betörjön a sakk-elitbe, versenyezzen, amihez napi 8-10 órát kell csak a sportágban töltenie, a többi időben pedig fejben teljes pihenésre van szüksége. Az ajánlatot így jelen pillanatban nem fogadja el, majd pár éven belül újra elgondolkozik rajta, ha már jobban látszik, hogy mennyire teljesedhet ki karrierje.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.