Új Tihanyt láthat, aki odautazik

Csaknem 800 millió forintból újult meg Tihany központi része.
 
 

Új Tihanyt láthat, aki odautazik

Csaknem 800 millió forintból újult meg Tihany központi része.
 
 
 
 
 

Új Tihanyt láthat, aki odautazik

Csaknem 800 millió forintból újult meg Tihany központi része.

A Tihanyi legenda-projekt keretében felújították a kálváriát és a település műemléki utcáit, valamint egy újonnan kialakított teret neveztek el Mádl Ferenc volt köztársasági elnökről.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a csütörtöki ünnepségen kijelentette: Tihany a nemzet kincse, így a település gyarapodásával valamennyi magyar ember gyarapodott. Hozzátette: ezzel a beruházással olyan feltételeket tud teremteni Tihany, hogy nemcsak gazdag történelmi múltjával, kulturális programjaival, hanem magas színvonalú szolgáltatásaival is ide vonzza a vendégeket itthonról és szerte a világból.

Az államtitkár kiemelte, hogy az állam, az önkormányzat és az Európai Unió összefogásának eredményeként gyarapodott Tihany annak érdekében, hogy még inkább állja a turisztikai versenyt. Tósoki Imre (Fidesz-KDNP), Tihany polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a pangás hosszú évtizedei után Tihany is megmutatta, hogy képes a 21. századnak megfelelő körülményeket nyújtani lakói és az ide látogatók számára.

A Tihanyi legenda-projektből kiemelte a faluközpontban kialakított új, Mádl Ferencről elnevezett teret, a felújított Borsos Miklós teret és Pisky sétányt, valamint a Visszhang dombon kialakított rendezvényteret. A településközpont megújításához a helyi vállalkozók is csatlakoztak, saját szolgáltatásaik, ingatlanaik fejlesztésével - emelte ki a polgármester.

A Tihanyi legenda-beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. 2010-ben a kormány mintegy 600 millió forintot különített el Tihany számra, a 794 millió forintos projekthez az önkormányzat 194 millió forintot adott.

A projekt egyik célja, hogy a vendégek a központtól távolabb, a falu szélén tegyék le autóikat és gyalog járják körül a nevezetességeket, ezért épült meg 2010 nyarán a temető és a focipálya mellett az új parkoló. A projekt keretében jött létre a Mádl Ferencről elnevezett főtér, amelyet tavaly nyáron Áder János köztársasági elnök avatott fel. Felújították a ciszter apátságot és az Ófalut összekötő Pisky sétány elhanyagolt útvonalát, Magyarország egyik legszebb 20. századi, 1960-ban lerombolt és csak részben újjáépített kálváriáját, az Ófalu műemlék-jellegű utcái pedig új burkolatot kaptak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.