"Az uniós zárolás nem fékezheti a gazdasági növekedés beindulását"

Varga Mihály szerint elindul az év második felében a növekedés, és nem lesz szükség a zárolásokra sem.
 
 

"Az uniós zárolás nem fékezheti a gazdasági növekedés beindulását"

Varga Mihály szerint elindul az év második felében a növekedés, és nem lesz szükség a zárolásokra sem.
 
 
 
 
 

"Az uniós zárolás nem fékezheti a gazdasági növekedés beindulását"

Varga Mihály szerint elindul az év második felében a növekedés, és nem lesz szükség a zárolásokra sem.

Összesen 92,9 milliárd forintot zárol a kormány a költségvetésben, és ha szükséges, második lépésként ezenfelül felfüggeszti egyes beruházások finanszírozását - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten. Hozzátette, ez együttvéve 150 milliárd forint, de ha ez nem elegendő, harmadik lépésként bevételnövelő intézkedésként a tranzakciós illeték emelése és a bankadó újragondolása következik.

A kormány helyesen döntött, mikor úgy határozott, olyan intézkedéseket hoz, hogy arról a szégyenpadról, ahova az előző kormány 2004-ben ültette Magyarországot, fel tudjunk állni, és kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta Varga Mihály gazdasági miniszter az M1 Az Este című műsorában pénteken.

Mint mondta, a kormány magától ezt a lépést nem lépte volna meg, hiszen a kormány számításai szerint 2,7 százalék lesz az idei hiány. A brüsszeli intézmények azonban nem veszik figyelembe azokat az intézkedéseket, amiket az elmúlt években hoztak, és amelyek jelentős mértékben javítják az államháztartás egyensúlyát.

Varga Mihály szerint az első lépés elegendő lesz ahhoz, hogy a 3 százalék alatti hiányt a 2,7 százalékot biztonságosan teljesítsük. Jövőre 3,3 százalékot jelzett Brüsszel, 2014-ben tehát körülbelül 150 milliárd forintot kell egyenlegjavító lépésként bemutatni, ezért a zároláshoz hozzá kell tenni más intézkedéseket – fogalmazott a miniszter.

Az egyik ilyen intézkedés az egyszerinek tűnő beruházások (például a Parlament felújításának, a stadionok felújításának) felfüggesztése oly módon, hogy a finanszírozása nem a folyó kiadásokból történik meg – magyarázta Varga Mihály, aki azt várja, hogy az év második felében erőteljesebb gazdasági növekedés indul be, mint az első félévben, ez pedig azt fogja mutatni, hogy nincs szükség ezekre az intézkedésekre.

A harmadik lépcsőként Varga Mihály a bevételnövelő intézkedéseket jelölte meg. A gazdasági miniszter kifejtette: az a 172 milliárd forint, ami a zárolásokból és a beruházások felfüggesztéséből jön össze 2014-ben, nem lenne elegendő Brüsszelnek, akkor bevéltek növelésre fog sor kerülni. A bankadó, energiaadó és a tranzakciós illeték növelése kényelmesen garantálni tudja, hogy 3 százalék alatt legyen a hiány – mondta Varga Mihály hozzátéve, ennek látja a legkevésbé a valószínűségét.

A gazdásági miniszter azt mondta, a közteherviselésnek méltányos módon kell történnie, és nem lehet, hogy minden csak az emberekre háruljon. Ebben mindenkinek részt kell venni, különösen azoknak az ágazatoknak, amelyek a válságévekben is nyereségesen működtek. Európában 13-14 helyen létezik bankadó – emelte ki Varga Mihály.

Egy-egy ilyen Brüsszel által kikényszerített intézkedés nem érintheti közvetlenül az embereket – tette hozzá kiemelve, hogy az a hátrány ugyanakkor nem érheti az országot, hogy uniós támogatástól essünk el.

Arra a felvetésre, hogy a zárolások következtében visszaeshet a fogyasztás, amely pedig fékezheti a gazdasági növekedés beindulását, Varga Mihály a hirado.hu tudósítása szerint azt mondta: nem olyan mértékű összegekről van szó, amelyek ténylegesen akadályozni tudják a magyar gazdaság működését. A tervezett fél-1 százalékos növekedés Varga Mihály meglátása szerint teljesülni fog az idei évben, és nem lesz szükség a zárolásokra sem.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.