Monostorapáti múltja, jelene és jövője volt a téma

Az Elpusztult és Pusztuló Magyar Falvakért Egyesület célkitűzései alapján dolgozik a Völgy TDM.
 
 

Monostorapáti múltja, jelene és jövője volt a téma

Az Elpusztult és Pusztuló Magyar Falvakért Egyesület célkitűzései alapján dolgozik a Völgy TDM.
 
 
 
 
 

Monostorapáti múltja, jelene és jövője volt a téma

Az Elpusztult és Pusztuló Magyar Falvakért Egyesület célkitűzései alapján dolgozik a Völgy TDM.

A monostorapáti székhelyű Völgy TDM elnevezésű egyesület soronkövetkező tanácskozásának alaphangját Vass István elnök bevezetője adta meg. Érzékletesen ecsetelte a megalakulás nehézségeit és a feladatok sokrétűségét, amely felöleli a helyi történelmi múlt, a hagyományok és kultúra ápolását, valamint a táj építészeti és turisztikai szépségeinek segítségével a környék felemelésének lehetőségeit.

Ezt követően Sójáné Dux Ágnes, a Szent István Egyetem mestertanára részletesen elemezte a turisztikai menedzsment szükséges jellemzőit, a kiépítés főbb céljait, majd dr. Rompos Alida, a tapolcai járásbíróság bírája az öröklési jogok régi és új rendelkezéseivel foglalkozott.

Az egykor virágzó kistelepülések sorsáról hozott negatív példát Tölgyesi József helytörténész, aki egy másik bakonyvidéki helység, Iharkút példáján keresztül érzékeltette: nem csupán a történelem viharai, a török- és németdúlás, de a civilizáció ártalmai is életképtelenné tehetnek egykoron virágzó településeket.

Varga Károlyné szintén személyes tapasztalatait adta közre. A történelem oktatásának különféle hasznos módozatait ismertette, számtalan hasznos ötlettel fűszerezve. A fiatalok nevelésével foglalkozott Takács Péter is, aki a térségben zajló erdőpedagógiai munkát ecsetelte. De kuriózumként hatott Demény Zoltán előadása is, amely a hídépítés fejlődésének törtélemi folyamatát mutatta be. Sajátos megközelítésének mottója: az utak csak azért vannak, hogy a hidakat összekössék!

A hasznos és érdekes előadások mellett azonban a tanácskozás fénypontja kétségtelenül a tapolcai városi múzeum történészének, Hangodi Lászlónak ismertetője volt, amelyben a Monostorapátit keleti irányból körülölelő erdőség mélyében található, hajdani almádi Szűz Mária és Mindenszentek bencés apátság rommezejének történetét tárta fel. A 2011-ben alapításának 890 éves évfordulóját ünneplő apátság - kellő feltáró- és desztinációs munka eredményeképpen - a környék egyik turisztikai látványossága, vonzereje lehet.

A tanácskozás résztvevői ezt követően Hárshegyi József polgármester vezetésével felkeresték és a helyszinen megtekintették a mintegy négyszáz éven át a környék politikai, gazdasági és szakrális központjának számító objektum maradványait, ahol a helyi plébánosnak, Illés Sándornak a közreműködésével emlékeztek a történelmi elődökre.

Az egésznapos rendezvény - amely a Völgy TDM "Élmény a völgyben" című programja keretében zajlott - a közeli forrás mellett hangulatos piknik keretében ért véget.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.