Országzászlót az Óváros térre

Mihalovics Péter képviselő napirend előtti kezdeményezése
 
 

Országzászlót az Óváros térre

Mihalovics Péter képviselő napirend előtti kezdeményezése
 
 
 
 
 

Országzászlót az Óváros térre

Mihalovics Péter képviselő napirend előtti kezdeményezése

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Közgyűlés, Képviselőtársaim!

A mai napirend előtt azért kértem felszólalási lehetőséget, hogy egy Veszprém városát és polgári hagyományát gazdagítani szándékozó kezdeményezésre hívjam fel az Önök figyelmét. Közel hét évtizede ugyanis az itt élők az Óváros téren országzászlót avattak, amit a második világháború és Magyarország 20. századi történelmének egyik legsötétebb pillanatában civilizációs üzenetként hagytak az utókorra – mutatva, hogy a Veszprémben élők számára létezik a haza, és az ahhoz való tartozást ilyen szimbólumokkal is ki lehet fejezni.

Tisztelt Közgyűlés!

Veszprémi képviselőkként büszkék lehetünk arra, hogy városunk polgárai között mindig is szép számmal éltek, akik számára vannak ügyek, amelyek megoldása érdekében maguk mennek előre, példát mutatva mindnyájunknak. Ilyen tettre kész emberekből áll a Város-Tér Alapítvány és a Védegylet Veszprémért. Összefogásuk számunkra is üzenet, amely arra szólít bennünket, akik az itt élők bizalmából és felhatalmazásával próbáljuk végezni a ránk szabott feladatot, hogy párthovatartozástól függetlenül álljunk kezdeményezésük mellé, támogassuk, hogy Veszprém újra országzászlót állíthasson. A két alapítvány kezdeményezése nyomán Miniszterelnök-helyettes Úr és Polgármester Úr 100-100 ezer forinttal állt az ügy mellé, én a magam és a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség nevében arra kérek minden jelenlévőt és rajtuk keresztül az ő ismerőseiket, hogy mutassunk példát. Sorakozzunk fel egy olyan összefogás mögött, amely egyetlen célja az itt élők múltbéli teljesítményének elismerése. Minden, a múltra irányuló cselekedet egyben a jövőről is szól. Arról, mit üzenünk a még meg nem született nemzedékeknek büszkeségről, hazaszeretetről, összetartozásról.

Tisztelt Közgyűlés!

A zászló ugyanis, amit helyreállítani kívánunk Veszprémben, túlmutat a tárgyszerű, anyagi világ fizikai dimenzióin. Ha csak materiális értelemben nézzük, a zászló egy meghatározott színek egymás mellé rendezéséből összeálló, és a 21. században jelentőségéből fokozatosan veszítő közvetítőeszköz, amely azt jelöli, milyen területen élünk. Mi azonban úgy gondoljuk, nemzeti zászlónk érzelmi, kulturális, szimbolikus és közösségteremtő viszonyítási pont, amelynek megjelenése és ábrázolása egyetemes erejű. E két felfogás úgy viszonyul egymáshoz, mint az állam és a haza – az állam egy értéksemleges jogi kategória, a haza pedig felöleli mindazt, amiért magyarnak érezzük magunkat. Tisztelt Közgyűlés! Hiszem, hogy a leendő veszprémi országzászló ezt a nemzeti összetartozás- és közösségélményt erősíti majd mindnyájunkban, városunk egy olyan pontján, amelyet az itt élők választhatnak ki. Ez az országzászló összeköt minket, ma élő veszprémieket, magyarokat mindazokkal, akik annak idején emberségből és hazaszeretetből országnak-világnak példát mutattak. Úgy vélem, tarozunk nekik és magunknak is annyival, hogy szerényen, kellő és illő alázattal, nem a saját nevünk viszontlátása érdekében, hanem Veszprém polgárai összefogásának elősegítéséért mi is támogatjuk a két alapítvány célkitűzését. Olyan lehetőség ez, amikor egy keveset visszaadhatunk a veszprémieknek és a magyar nemzetnek mindazokért az áldozatvállalásokért, amelyeket mindannyiunkért tettek, tesznek. Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Képviselőtársaim! Veszprémre okkal büszkék az itt élő polgárok. Az országzászló állításához nyújtott támogatással minden képviselő számára adott a lehetőség, hogy ezt a várost és annak minden lakóját megerősítse abban a hitében, hogy mi minden pillanatban képesek vagyunk maradandót alkotni.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.