Folyamatos hazaárulózás a Házban!

A földtörvény elfogadása kiverte a biztosítékot...
 
 

Folyamatos hazaárulózás a Házban!

A földtörvény elfogadása kiverte a biztosítékot...
 
 
 
 
 

Folyamatos hazaárulózás a Házban!

A földtörvény elfogadása kiverte a biztosítékot...

A név szerinti szavazás megkezdése előtt óriási botrány tört ki az ülésteresben. A jobbikosok pénteken nem sokkal tizenkét óra után Vona Gábor pártelnök vezetésével vonultak az ülésterem elnöki pulpitus mögötti részére, és egy molinót feszítettek ki, amelyen az áll: "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!". A Jobbik molinó túloldalán ez olvasható: „Az anyaföld nem eladó (2014. május 1 = 1920. június 4.)” – vagyis a földmoratórium végét Trianonhoz hasonlította az ellenzéki párt.

Ezután az ülés levezető elnöke, Latorcai János távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezért az alelnök jelezte a parlamenti munkából való kizárás, valamint a képviselők kivezettetésének lehetőségét. Mivel a helyzet nem változott, az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött az érintett politikusok kizárásáról.

Az LMP is kitett egy molinót, rajta: „Földrablás helyett földosztást!”

Létszámellenőrzést tartott a levezető elnök, közben zúgott a Jobbik részéről a „Hazaárulók!” A törvényt közben – hagyományos szavazással, nagy többséggel – az ATV.hu híre szerint elfogadták.

253 igen, 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták a földtörvényt. A legtöbb kormánypárti képviselő igennel szavazott. Mellettük igennel szavazott Balogh „Vakkomondor” József és a volt jobbikos, általában a Fidesszel együtt szavazó független Pősze Lajos. (Pősze volt az egyetlen nem kormánypárti képviselő, aki két éve megszavazta az új alaptörvényt.)

Nemmel szavazott a fideszes Ángyán József és Bencsik János, a szocialista Boldvai László, Garai István Levente, Harangozó Tamás, Juhász Ferenc, Sós Tamás és Veres János, a PM-esként független Dorosz Dávid és Szilágyi László, az LMP-sként független Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes, Schiffer András és Szél Bernadett, a független, magát nemzeti radikálisnak valló volt jobbikos Lenhardt Balázs, a MIÉP-esként független Endrésik Zsolt, valamint szintén független volt szocialista házelnök Szili Katalin.

"Érvénytelen a földtörvényről szóló szavazás"

A PM-es Karácsony Gergely az Indexnek azt mondta, szerintük a földtörvényről való szavazás emiatt érvénytelen, ugyanis minden frakciónak megvan a lehetősége a név szerinti szavazás kérésére, és ha ezzel élnek, azt a levezető elnök nem bírálhatja felül. Latorcai ezt mégis megtette, ami nem házszabályszerű, ezért a szavazás szerintük érvénytelen. Ezen az állásponton van a Jobbik is. A földtörvény szavazása után Ángyán József úgy határozott, kilép a Fideszből. (Index)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.