Szent Iván-éji vígasságok Veszprémben

Az ókori-középkori hagyományok keveredtek napjaink szokásaival.
 
 

Szent Iván-éji vígasságok Veszprémben

Az ókori-középkori hagyományok keveredtek napjaink szokásaival.
 
 
 
 
 

Szent Iván-éji vígasságok Veszprémben

Az ókori-középkori hagyományok keveredtek napjaink szokásaival.

Már a történelem előtti időkben felfigyeltek az emberek arra, hogy mikor a legrövidebb az éjszaka és mikor leghosszabb a nap az év során. Ilyenkor különféle rituálékkal ünnepeltek. Ez a későbbiekben napfordulónak nevezett esemény már az ókorban kiemelt eseménynek számított. A tűzugrás rituáléja ezért - előbb római és kelta, majd a keresztány kultúrkörökben is - az életet megújító, a gonoszt elűző hatásúnak számított.

A Szent Iván-éji tűzön való átugrás szokása később a szerelmesek-jegyesek, a barátok-barátnők próbájának, fogadalmának számított, s talán éppen ennek köszönhető, hogy az "örömtűz" a napig őrzi népszerűségét.

A veszprémi megyeszékhelyen is megkülönböztetett figyelemmel készültek a hagyományok ápolására. A szokásoknak megfelelően a Laczkó Dezső múzeum volt a központ, ahol már kora délelőtt nagy volt a forgatag: kézműves foglalkozások, tárlatvezetések, vetítettképes előadások váltogatták egymást, miközben a Várban is zajlottak az események. A Dubniczay-palotában zenés produkciók, tárlatvezetések kínáltak tartalmas elfoglaltsági lehetőségeket.

Este került sor a hagyományos Napkerék elindítására. Az összegyűlt nézősereg közepette felgurítottak a szerkezetet a Várba, ahol végül nagy üdvrivalgás közepette meggyújtották azt. Ezzel azonban nem ért véget a látványosságok sora. A Múzeumkertbe visszatérő vendégek ott is tüzgyújtás megfigyelői lehettek, majd a hagyományok ápolása keretében sor került a bátorság, a barátság és a szerelem próbájára, a tűzugrásra.

Közben városszerte szintén zajlottak az események. A Veszprémivölgyiúton lévő egykori jezsuita templom környékén rendezték meg a Fitt-Family Day 2013. programjait. Itt a mai kör követelményeinek megfelelően az edzettség, az egészség volt a középpontba állítva, természetesen valamennyi korosztálynak megfelelő módon. A fiatalabbak játszóvárban, lufieregetéssel, pónilovaglással és egyéb mókás dolgokkal múlathatták az időt, míg az idősebbek - természetesen némi közös torna, lendületes tánc után - a gasztronómia örömeinek áldozhattak. Este pedig (ismét csak harsány zenés kíséret keretében) lerázhatták a napközben felszedett fölös kilókat...

Az új idők szavát jelzi, hogy számos egyéb napfordulót ünneplő, idéző mulatságra sor került még a városban. A Pepperl+Fuchs cég már pénteken megtartotta családi napját, amihez hasonlót rendezett szombaton a Continentál, illetve a jutaspusztai közösség. A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pedig sikeres pörköltfőző versennyel tisztelgett az év leghosszabb napja (és az ahhoz kapcsolódó hagyományok) előtt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.