Anyukák tüntettek a miniszter ablaka alatt

Kicsit sem lesznek családbarátok a meghozott új intézkedések.
 
 

Anyukák tüntettek a miniszter ablaka alatt

Kicsit sem lesznek családbarátok a meghozott új intézkedések.
 
 
 
 
 

Anyukák tüntettek a miniszter ablaka alatt

Kicsit sem lesznek családbarátok a meghozott új intézkedések.

A beteg gyerekek után járó emelt összegű családi pótlék visszaállítását, az erre vonatkozó rendelet felülvizsgálatát kérték az érintett szülők Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől kedden a tárcavezető budapesti, Akadémia utcai dolgozószobája alatt tartott civil demonstráción.

A gyerekekkel megjelent szülők az épület előtt felállított rögtönzött emelvényen a miniszterhez írt leveleiket olvasták fel. Ezekben ismertették, hogy az április 1-jén hatályba lépett jogszabály-módosítások milyen konkrét negatív hatásokkal járnak a tartósan beteg gyerekekre, illetve családjukra nézve.

Vattiné Bernáth Ildikó szervező arra hívta fel a figyelmet, hogy az emelt családi pótlék elvonása egyebek mellett együtt jár a gyereket és egy kísérőjét érintő utazási kedvezmény, az étkezési támogatás, valamint a közgyógyellátás elvonásával is. Közölte azt is, az emelt családi pótlék nélkül a gyerek tízéves kora után a szülő nem igényelhet ápolási díjat sem.

Becsléseik szerint a változtatások átlagosan 50-60 ezer forint többletköltséget jelentenek gyerekenként havonta a családoknak. Úgy számolják, hogy a rendeletmódosítás negatív következményei 60-80 ezer gyereket, illetve családot érintenek.

Közölte, a változtatások 275 fajta betegségben szenvedő gyerek ellátására vannak hatással, köztük asztmás, allergiás, tejcukor- vagy lisztérzékeny, illetve autista, epilepsziás gyerekek – írja az MTI.

A demonstráción több mint ötvenen vettek részt. A felszólalók közül többen arra hívták fel a figyelmet: egy tartósan beteg gyerek szüleinek számtalan olyan kiadása van, amelyhez nem kap támogatást. Példaként említették a laktózallergiás gyerekeket, akik nem ehetnek az iskolai menzán, ezért a szüleik naponta drága, speciális ételekkel indítják útra őket, ami komoly teher a családi költségvetésben.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.