Furcsán teljesült Orbánék ígérete

Béremelés a pedagógusoknak felesben, elvonások egészben.
 
 

Furcsán teljesült Orbánék ígérete

Béremelés a pedagógusoknak felesben, elvonások egészben.
 
 
 
 
 

Furcsán teljesült Orbánék ígérete

Béremelés a pedagógusoknak felesben, elvonások egészben.

A választások közeledtével a kormány görcsösen keresi a megoldást, hogy mielőbb a béremelés látszatát kelthesse. Valójában azonban csak töredékét adják vissza a pedagógusoknak annak, amit az elmúlt három évben elvettek tőlük.

„Minden béremelésnek helye és ideje van a közoktatásban. Az elmúlt három évben csak azért működött még a közoktatás ebben a káoszban, mert a pedagógusok felelősségteljesen, minden nehézség és következetlenség ellenére teszik a dolgukat” – írja közleményében az MSZP.

A párt szerint a pedagógus életpályamodellről szinte megalakulása óta beszél az oktatási kormányzat. Különféle időpontokra ígértek már béremelést, minőségbiztosítást, a béremelés feltételrendszerét, átlátható feltételeket. A most bejelentett szeptemberi „félbéremelés” szerintük újabb állomás az ígéretsorban.

„A kampány és a választások közeledtével a kormány görcsösen keresi a megoldást, hogy mielőbb a béremelés látszatát kelthesse. Valójában azonban csak annak töredékét adják vissza a pedagógusoknak, amit az elmúlt három évben elvettek tőlük. Sok ezer tanárt ugyanis korábban a cafetéria-rendszer megszüntetésével súlyos tízezrekkel rövidítettek meg. Azt a pénzt, amit most az emelésre mozgósítanak az elmúlt években sokszorosan elvették elbocsátásokkal, a mindent drágító 27 százalékos áfával, a minden tranzakcióra kivetett sarccal, de az új és megemelt adók sokaságával is” – írják.

A mostani bejelentésből az sem derült ki, hogy ha csak a béremelés felét állítja elő a kormány, akkor a törvény által előírt szeptemberben bevezetésre kerülő többlet munkatehernek is csak a felét vezetik-e be, vagy a több ledolgozandó óra és a többi teher marad az eredeti.

„Mindezen túl pedig más problémák sokasodnak: megoldatlan a korábban jól működő nyári táborok és gyermekelhelyezés helyzete, a közétkeztetés válságban, a tankönyvellátásban már most zavarok mutatkoznak, a tankönyvek ára az ígéretek ellenére nem csökkent, a szülőknek viszont egy hónappal korábban kell fizetniük, mint az elmúlt években. A 'félbéremelés' a három év ígérgetése után az utolsó pillanatban bedobott kapkodás, amivel a kormány az elmúlt évek káoszát és hitegetését próbálja valamelyest ellensúlyozni” – áll a közleményben a 168 Óra Online cikke szerint.

2014-től az MSZP igazságos, fenntartható, és minden pedagógust egyenlőként kezelő oktatási rendszert vezet be – ígérik –, a kormányzás meghatározó, központi elemévé tennék az oktatás világát.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.