Megdöbbentő adat: anyagi okok állnak a háttérben

Egy felmérés szerint a lakosság 53 százaléka nem tervez utazást a nyárra, belföldre sem.
 
 

Megdöbbentő adat: anyagi okok állnak a háttérben

Egy felmérés szerint a lakosság 53 százaléka nem tervez utazást a nyárra, belföldre sem.
 
 
 
 
 

Megdöbbentő adat: anyagi okok állnak a háttérben

Egy felmérés szerint a lakosság 53 százaléka nem tervez utazást a nyárra, belföldre sem.

Az Európai Utazási Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lengyel Márk megdöbbentőnek nevezte az adatot. A háttérben alapvetően anyagi okok állhatnak.

A nyári vakáció kezdetével sok szülőt foglalkoztat a kérdés: jobb-e, ha beosztja gyermeke minden idejét, vagy – felügyelet mellett ugyan, de – nagyobb mozgásteret hagy a csemetének. Az Újpesti nevelési tanácsadó pszichológusa szerint utóbbi a jobb megoldás, ellenkező esetben a gyermek úgy érezheti, mintha „nem is nyár lenne”.

Csák Annamária úgy fogalmazott: picit lazítani kell ilyenkor, hiszen egész tanévben feszített a tempó, ami nemcsak a fiatalabbaknak, hanem a pedagógusoknak is megterhelő. Próbáljunk meg a megszokottnál tovább aludni, nem kell sehova rohanni, „olyan tempót kell elővenni, amire régen volt példa” – ajánlotta a pszichológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

- Fontos, hogy minél több családi, közös élményben legyen része a gyereknek, hiszen a legnagyobb szükségük a rájuk irányuló figyelemre van – hangsúlyozta. Csák Annamária kifejtette: sajnálatos, hogy egyre több gyerektől hallja, nem mennek nyaralni. Sokat jelent az is, ha esetleg a nagyszülőkhöz eljuthatnak, hogy ne azokat a rutinfeladatokat kelljen elvégezniük, mint évközben – mutatott rá. Ideális családi program lehet egy kellemes séta, vagy piknik, ami nem igényel komolyabb anyagi ráfordítást sem – emelte ki Csák Annamária.

- A Magyar Turizmus Zrt. tavalyi kutatását vizsgálva az adatok azt mutatják, hogy a főutazásra is kevesebb idő jut, mint korábban – közölte a Napközben című műsorban Tibori Tímea nyugalmazott szociológus. A magyarok ragaszkodnak a július-augusztusi nyaralási szezonhoz is, ekkor az utazók 25 százaléka a Balatonon és környékén pihen, 20 százalékuk a Közép-Duna és a nagyobb tavak térségében, a megkérdezettek csaknem egyötöde rövidebb dunántúli utakat tervez – tette hozzá.

A válaszadók 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem utazik sehova, részben anyagi megfontolásból – magyarázta a szociológus, megjegyezve: ezeknek az embereknek feltehetően nem is volt olyan erős élménye az utóbbi időben, ami arra motiválná őket, hogy érdemes kimozdulni.

Ezt támasztja alá az Európai Utazási Biztosító Zrt. elnök vezérigazgatója is, aki friss mérésüket ismertetve közölte: a magyar lakosság 53 százaléka nem tervez utazást a nyárra, belföldre sem. Lengyel Márk a híradó.hu szerint úgy fogalmazott: ez egy megdöbbentő adat, a háttérben pedig alapvetően anyagi okok állhatnak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.