"Lackó" tekint le ránk a falakról...

Alakul a felsőművész által megálmodott utca-galéria.
 
 

"Lackó" tekint le ránk a falakról...

Alakul a felsőművész által megálmodott utca-galéria.
 
 
 
 
 

"Lackó" tekint le ránk a falakról...

Alakul a felsőművész által megálmodott utca-galéria.

Szilágyi (Lackó) László 1966 október 17.-én született Veszprémben. 1985 és 1991 között a Magyar Képzőművészeti főiskolába járt. Mesterei Dienes Gábor, Sváby Lajos és Kokas Ignác voltak.

A végzés évében igéretes festőként Derkovits ösztöndijban részesült,ezen kivül az évek során még sok más dijat kapott. Többek között Domanovszky-, Szent István-dij, a David Bowie-pályázat első helyezése, Veszprém város nivó-dija jelezte kétségbevonhatatlan tehetségét.

Lackó vérbeli expresszionista volt, vonzódott az underground-vonalhoz. A punk, a graffiti,az "újvad" festészet ihlette képeit, valamint megjelenését, stilusát is. Sajnos a látványos szókimondása ellenére roppant érzékeny lelkű művészt sokszor félreismerték, s talán ez is közrejátszhatott abban, hogy "Lackó" 2007. elején önkezével véget vetett életének.

Szilágyi László agya egyébként - akik közelebbről ismerték, tanúsíthatják - egy komplet művészettörténeti-kultúrális lexikon volt. Mindent tudott a klasszikusokról, de ugyanúgy az avantgardokról is. Otthon volt a hazai és külföldi stilusokban egyaránt, ezen kivül kapásból szavalta Pilinszky-t, József Attilát, s más nagyszerű költők alkotásait.

E kivételes képességű (kétségtelenül különös megjelenésű és gondolkodású) művésznek igyekszik méltó emléket teremteni a megyeszékhely vezetése azzal, hogy a közelmúltban átadott belvárosi aluljáróba tervezett utca-galériát - "Lackó" ezzel kapcsolatos álmait megvalósítva - róla nevezik el.

Fotóriporterünk a munkálatok pillanatnyi állapotát (galériában is) rögzítette.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.