Nem véletlenül nem szeretik Chikánt

Kipakolt az Orbán-kormény ex gazdasági minisztere.
 
 

Nem véletlenül nem szeretik Chikánt

Kipakolt az Orbán-kormény ex gazdasági minisztere.
 
 
 
 
 

Nem véletlenül nem szeretik Chikánt

Kipakolt az Orbán-kormény ex gazdasági minisztere.

- Kicsi, játékos, de van karma - így jellemezte Matolcsy György a vágyaiban élő magyar gazdaságot. A pannontigris karma azonban a jelek szerint elvásott, a játékosságát kikezdte a dilettáns gazdaságpolitika. Az eredmény: már Orbán egykori minisztere és a reálgazdasági adatok sem jeleznek tündérmesét.

Chikán Attila, Orbán Viktor első kormányának gazdasági minisztere - akit baloldali elhajlással nehéz lenne vádolni - csütörtökön egy konferencián kijelentette: Magyarország nemhogy jobban teljesítene, de a valóságban leszakadó pályán van. Már rég nem a visegrádi államokkal, hanem Bulgáriával és Romániával vagyunk azonos szintén, csak számukra jelentünk versenytársat, míg korábbi partnereink a régióból messze elhúztak előttünk. A kormány büszkeségéről, a rezsicsökkentésről pedig elmondta: ennek eredményeként az energetikai cégek még a szükséges beruházásokat sem hajtják végre, mivel elvesztették bizalmukat az országgal szemben. A lakosság terheinek csökkentését szerinte a szektoron belüli piaci helyzet élesítésével kellett volna elérnie a kormányzatnak.

A Központi Statisztikai Hivatal sem szolgált ma jó hírekkel. A KSH nyilvánosságra hozott adatai szerint "2013 májusában az ipari termelés 2,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól." Vagyis az állítólagos működő-tőke beáramlás, GDP emelkedés és általánosságban, a recesszióból való kilábalás hatására az ország ipari teljesítménye még a tavalyi, összességében 1,9 százalékos gazdaság-szűkülést hozó esztendőnél is rosszabb. "A termelés az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index májusban 1,3 százalékkal csökkent." - írja a Statisztikai Hivatal.

Bár az infláció történelmi mélypontra süllyedt, amivel párhuzamosan - a tavalyi bukás után - idén szerény reálkereset-emelkedést könyvelhetnek el a háztartások, "az ipar belföldi értékesítése január-májusban 3,9, májusban 3,2 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai májusban 5,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól." Vagyis ha több pénzt is keresnek a polgárok, a bizonytalannak gondolt jövő miatt inkább takarékoskodnak, semmint plusz fogyasztásra fordítanák a keresetüket.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.