A klasszikus zene fenegyereke Veszprémben is hódított

Nigel Kennedy hegedűjével - és csapatával - már bejárta az egész világot.
 
 

A klasszikus zene fenegyereke Veszprémben is hódított

Nigel Kennedy hegedűjével - és csapatával - már bejárta az egész világot.
 
 
 
 
 

A klasszikus zene fenegyereke Veszprémben is hódított

Nigel Kennedy hegedűjével - és csapatával - már bejárta az egész világot.

Nigel Kennedy (Brighton, 1956. december 28. –) brit hegedű-, ill. brácsaművész, akit a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartanak számon. Egyedülálló tehetsége friss energiát hozott a klasszikus- és kortárs zeneirodalomba - írja a VeszprémFeszt péntek esti vendég-előadójáról a Wikipédia.

A bemutatásból megtudni, hogy Kennedy-t egyesek a klasszikus zene „fenegyerekének” is tartják, kissé rámenős természete, illetve az esetenkénti szándékos faragatlansága miatt. Valószínűleg köszönhető ez annak, hogy Nigel Kennedy „ars poeticájának” érzi a komolyzene népszerűsítését, különösen a fiatalok körében.

Az esetenként csak egyszerűen Kennedy néven ismert előadó a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legtöbb eladott klasszikus lemez előadója; az 1989-es Vivaldi: A négy évszak című felvételével érte ezt el ezt a rekordot. Önmagát ekképpen szokta definiálni:

- Mondhatják, ha akarják, hogy én egy komolyzenét játszó hegedűs vagyok, de én mindig egy olyan muzsikusként látom magam, aki a zenének nem csak egy részét játssza.

Hasonlóképpen vélekedett a fesztivál előtt a vendégről Kárpáti Zoltán fesztiváligazgató is:

- Nigel Kennedy brit hegedű- és brácsaművészt a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartják számon. Egyedülálló tehetsége friss energiát hozott a klasszikus- és kortárs zeneirodalomba. Ezért aztán nem véletlenül tartják a klasszikus zene fenegyerekének.

Az angol művészcsaládba születet "fenegyerek" csapatával - Marian Mexicanu (harmonika), Doug Bole (gitár), Yaron Stavi (basszusgitár), Krzysztof Dziedzic (dob) - a veszprémi érseki palota előtt felállított pódiumon - ahol pár szám erejéig beszállt a hangulat emelésébe a világhírű másik hegedűművész, Robi Lakatos is - a magyarok számára ismét bebizonyította, hogy a komolynak nevezett zenében szintén lehet modernebb, könnyedébb húrokat pengetni...

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.