"Rabol és rombol az Orbán-kormány"

A jövő befejeződött, rosszabbul élünk, mint három éve - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Bajnai Gordon.
 
 

"Rabol és rombol az Orbán-kormány"

A jövő befejeződött, rosszabbul élünk, mint három éve - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Bajnai Gordon.
 
 
 
 
 

"Rabol és rombol az Orbán-kormány"

A jövő befejeződött, rosszabbul élünk, mint három éve - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Bajnai Gordon.

Az elmúlt hét is megmutatta, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája két szóval írható le: rabol és rombol. Erről Bajnai Gordon, az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője beszélt a kormány legutóbbi gazdasági intézkedését értékelve. Szerinte a Fidesz tíz évvel ezelőtti kampányszlogenjének az ellenkezője vált valóra: a jövő befejeződött.

Bajnai a miniszterelnök Wall Street Journalnek adott interjújára utalva azt mondta, "Orbán-országgal szemben Magyarországon a helyzet egyre rosszabb. Az államadósság rekordszintre emelkedett – 84 százalékra az első negyedévben –, annak ellenére is, hogy háromezermilliárd forintnyi nyugdíjmegtakarítást "raboltak el" hárommillió polgártól. Ez azt jelenti, hogy milliók majdani nyugdíjából másfél-kéthavi összeg hiányzoni fog. "Úgy tűnt el a pénz, hogy a kormány másik büszkesége, a 3 százalék alatti költségvetési hiány csak úgy tartható, hogy felélték a nyugdíjrendszer fenntarthatóságába fektetett összeget".

A Matolcsy-programban meghirdetett 4-6 százalékos növekedés helyett pedig az ipari termelés több mint két százalékos mínuszban van, azaz a kormány által egyedül preferált ágazat is visszaesett. A növekedés egyetlen motorja az autóipari beruházások, ezek azonban a korábbi kormányok idején indultak. Bajnai Gordon összességében az Orbán-kormány "bizalomromboló, befektetőelüldöző stratégiájának" tudja be a gazdaság szűkülését. Miközben a miniszterelnök azzal büszkélkedik, hogy Közép-Európa növekedése húzza az EU gazdaságát, elfelejti, hogy Kelet-Európa növekedését viszont Magyarország húzza lefelé – a tavalyi GDP-csökkenés ugyanis egyedülálló volt a régióban.

Az ellenzéki mozgalom vezetője a kisvállalkozók kisemmizése miatt is bírálta az orbáni gazdaságpolitikát, mondván a kormányfő, miközben radikális multiellenes retorikát folytat, a magyar kisvállalkozók sem lehetnek biztonságban. Ezt biztonyítja szerinte a 40 ezer munkahelyet jelentő trafikok és sok ezer gazda földjének lenyúlása, majd a takarékszövetkezetek államosítása. Mindezt szerinte azért vitték végig, mert "kellett a vagyon a zsoldosok kifizetésére".

Orbán Viktort "fordított Robin Hoodként" jellemezte Bajnai Gordon, aki a szegényektől elvesz, és a gazdagoknak ad. Emlékeztetett, hogy idén 350-400 ezer fiatal már biztosan külföldön keres munkát, márpedig ha ők nem jönnek haza, Magyarország összedől.

Végül azt is megtudhattuk Bajnai hétértékelőjén, hogy a devizahitelesek is rosszabbul élnek, mint három éve; 117 ezer hitelesnek van 90 napon túli tartozása, továbábi 115 ezer pedig már ebből a határidőből is kifutott, akiknek bármikor árverezhetik a lakását. Ez pedig a tízszerese a kormányváltáskori számoknak. Bajnai Gordon hármas problémát lát emögött: minden hiteles 30 forintot meghaladó "Matolcsy-pótdíjat" fizet az árfolyam gyengülése miatt; a hitelfelvevők számára a munkanélküliség jelenti a legnagyobb kockázatot, amit a 49 ezres közmunkásfizetéssel nem lehet orvosolni; a bankoktól beszedett 400 milliárd forintnyi adó döntő része pedig nem a devizásokhoz jut, ezt elnyeli a költségvetés feneketlen gyomra.

Ahhoz, hogy a devizások legalább ne éljenek rosszabbul, mint három éve, az ellenzéki politikus három javaslattal rukkolt elő: a gazdaság iránti bizalom helyreállítását, a munkanélküli devizások könnyített részletfizetésének visszaállítását, továbbá az "eszköztelen" Nemzeti Eszközkezelő feltőkésítését.

Kérdésre válaszolva Bajnai a rezsicsökkentésről azt mondta, nem törölné el, hanem fenntarthatóvá tenné, mivel jelenleg nem az: a havi 550 forintos lakásonkénti megtakarítást ugyanis elvitte a 6300 forintos Varga-csomag. A reklámadót a NOL cikke szerint ostobaságnak nevezte, ami szerinte a Simicska-birodalom cégvásárlási terveivel áll összefüggésben, és a kereskedelmi média fegyelemezésének eszköze.

Ugyanígy a most belebegtetett, 30-35 százalékos luxusáfát is ostobaságnak nevezte, mivel ettől a szegényebbeknek nem lenne könnyebb, viszont a gazdagok inkább külföldről szereznék be olcsóbban a luxuscikkeket, ezáltal a fogyasztás csökkenne.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.