Fizethet a magyar állam

Jogerős strasbourgi ítélet a Hagyó-ügyben.
 
 

Fizethet a magyar állam

Jogerős strasbourgi ítélet a Hagyó-ügyben.
 
 
 
 
 

Fizethet a magyar állam

Jogerős strasbourgi ítélet a Hagyó-ügyben.

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróság ítélete Hagyó Miklós, a BKV-per fő vádlottjának ügyében július 24-én. Az Emberi Jogok Európai Bírósága áprilisban döntött arról, hogy a volt főpolgármester-helyettest a nemzetközi egyezményeket sértő módon tartották hónapokig előzetes letartóztatásban.

Hagyó Miklós még 2010-ben fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mivel szerinte az őt fogva tartó magyar hatóságok többszörös jogsértést követtek el. A korrupciós ügy miatt 2010 májusától 2011 februárjáig előzetes letartóztatásban tartott Hagyó azt állította, hogy napi 23 órában egy nyirkos és penészes zárkába volt bezárva, emiatt pedig súlyos egészségkárosodást szenvedett. Emellett véleménye szerint a kilenc hónapig tartó fogva tartásának szükségességét nem indokolta megfelelően a bíróság, valamint korlátozták azt a jogát, hogy feleségével és gyerekével érintkezhessen.

A strasbourgi bíróság 2013. április 23-án Hagyó javára döntött. Az ítélet kimondta, hogy a magyar hatóságok megsértették az embertelen bánásmód tilalmát, mivel Hagyó fogva tartásának körülményei nem voltak megfelelőek. Megsértették személyi szabadságához fűződő jogát, mivel előzetes letartóztatása ésszerűtlenül hosszú volt, kizárólag a gyanúsításban szereplő bűncselekmény súlyosságán alapult, és Hagyó Miklós egyéni körülményeit és érdemi ellenérveit a sablonos döntéseket hozó bíróságok nem vették figyelembe. Sérült Hagyó magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő joga is, mivel a hatóságok alaptalannak bizonyuló indokkal tiltották el az élettársával való telefonos és személyes kapcsolattartástól. Ezen felül sérült a jogorvoslathoz való joga is, mivel Hagyó nem ismerhette meg a letartóztatása alapjául szolgáló bizonyítékokat.

Az immár jogerős ítélet 12 500 euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 6000 euró perköltség megfizetésére kötelezi a magyar államot.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.