„Valaki nyerészkedik ezzel a tizenötmilliárd forinttal"

Aki utalvánnyal szeretne fizetni, akár száz kilométert is utazhat.
 
 

„Valaki nyerészkedik ezzel a tizenötmilliárd forinttal"

Aki utalvánnyal szeretne fizetni, akár száz kilométert is utazhat.
 
 
 
 
 

„Valaki nyerészkedik ezzel a tizenötmilliárd forinttal"

Aki utalvánnyal szeretne fizetni, akár száz kilométert is utazhat.

Háborognak a szülők. Még néhány napjuk van ugyanis, ha be akarják fizetni gyerekeik tankönyveinek árát, ám aki ezt utalvánnyal szeretné megtenni, akár száz kilométert is utazhat. A tankönyvellátásért újabban felelős állami cég, a KELLO ugyanis csak a megyeszékhelyeken és a fővárosban biztosít lehetőséget ezek elfogadására. Az ellenzék szerint nem csak ez a gond, hanem az is, hogy a monopolhelyzetbe hozott tankönyvellátó miatt drágultak a tankönyvek.

Azok a szülők, akik gyerekük tankönyvének árát utalvánnyal szeretnék befizetni, nincsenek túl könnyű helyzetben, hiszen ezt csak a megyeszékhelyek egy-egy postáján, illetve Budapesten két postán tehetik meg.

A helyzet megkönnyítése érdekében a tankönyvellátásra a közlemúltban létrejött cég, a KELLO létrehozott még hét befizetési pontot, ám azok is mind a fővárosban, illetve megyeszékhelyeken vannak. Ha viszont valaki egy olyan vidéki talapülésen lakik, amely a megyeszékhelytől 100 kilométerre van, saját költségén kell odautaznia, hogy fizethessen az utalványokkal.

Az ATV érdeklődött a KELLO-nál, hogy tudnak-e erről a problémáról, és hogy miért nem lehet több helyen megoldani ezt. Azt válaszolták, hogy ismerik ezeket az aggodalmakat, ezek azonban szerintük túlzóak. Azt is írták, hogy az utalványos fizetéshez egy speciális eljárásmódot kellett kidolgozni, amelyet egyelőre nem lehetett minden postahivatalra kiterjeszteni, de vizsgálják, miként bővíthetnék az utalványelfogadó helyek számát.

Az Együtt-PM szakpolitikusa, Szelényi Zsuzsanna szerint a KELLO működésében számos zavar felfedezhető.

- Számos hírt hallunk arról, hogy a családoknak száz kilométert kell utazni ahhoz, hogy a tankönyv árát be tudják fizetni egy kedvezményes csekkel, ez teljesen nevetséges. A technikai problémák külön gondot okoznak. Ez méltánytalan helyzetbe hoz nagyon sok családot – fogalmazott az ellenzéki oktatáspolitikus.

Az ellenzék szerint az is indokolatlan, hogy már a nyár közepén beszedik ezt a pénzt, amit a tankönyvcégeknek csak októberben fizetnek ki.

- Valaki nyerészkedik ezzel a tizenötmilliárd forinttal – közölte Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

- Az államosított tankönyvellátás ráadásul megszűntette a piaci versenyt, ezért sokkal drágábbak lettek a tankönyvek, mint korábban – mondják a politikusok.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.