Csányi feljelenti és beperli Lázárt

Feljelenti és személyiségi jogi pert indít az államtitkár ellen az OTP-vezér.
 
 

Csányi feljelenti és beperli Lázárt

Feljelenti és személyiségi jogi pert indít az államtitkár ellen az OTP-vezér.
 
 
 
 
 

Csányi feljelenti és beperli Lázárt

Feljelenti és személyiségi jogi pert indít az államtitkár ellen az OTP-vezér.

Csányi Sándor nemcsak büntetőfeljelentést tesz Lázár János ellen, hanem polgári pert is indít, miután hétfőn az államtitkár az ország legnagyobb uzsorásának nevezte, hozzátéve, hogy a bankvezér a devizahitelesektől megszerzett milliárdjain páváskodik – írja a NOL. Az OTP sajtófőnöke a lapnak azt mondta, hogy Csányi Sándor sem most, sem a jövőben nem kívánja egyébként kommentálni Lázár János szavait.

Lázár János kész a bíróság elé állni, szavaiért vállalja a felelősséget. Az MTI-nek azt mondta: hisz az igazában, nyugodtan áll "bármilyen bíróság elé". Az államtitkár hozzátette: szükség eseten az Országgyűlésben tájékoztatja képviselőtársait a mentelmi jogával kapcsolatos döntéséről. "Csányi Sándornak jó egészséget kívánok" - zárta szavait a fideszes politikus.

Csányi Sándor „szabadsága megvan hozzá, hogy jogi eljárást indítson” – mondta az ATV-nek Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság programjának munkatársa, de szerinte az OTP-vezérnek közszereplőként „önuralmat kell gyakorolnia”, és mivel közügyeket érintő kérdésekről van szó, „még az ilyen erős kijelentéseket” is tolerálnia kell. Egy rágalmazási vagy becsületsértési per után akár szabadságvesztés is kiszabható, bár erre nem volt példa a rendszerváltás óta – tette hozzá a TASZ munkatársa.

Dojcsák szerint ez két közszereplő nyilvános vitája. A jogász hozzátette, az új Ptk. közszereplő-fogalma miatt „még nem tudni, mi lesz a jogalkotásban, de biztosan nehezebb lesz igazolni a kritikát, és az alperesnek kell igazolnia a közérdeket is.” Az új polgári jogi kódex már külön rendelkezik a közéleti szereplő bírálhatósága és személyiségi jogai védelméről: „A közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét méltányolható közérdekből, szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja.”

Az biztos, hogy az uzsora Magyarországon bűncselekmény, a szabályok szigorítását a Fidesz-frakció éppen Lázár frakcióvezetősége idején szavazta meg. Az egyébként a személyiségi jogaiért előszeretettel perelő Lázár a Hír24.hu információja szerint korábban 500 ezer forintos kártérítést kapott az emberi méltóságát sértő kommentek miatt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.