Bukta az adósság elleni szabadságharc

Alaposan elmarad a kabinet saját várakozásaitól, de még a kormány-váltáskori adósságszintet is sikerült felülmúlni.
 
 

Bukta az adósság elleni szabadságharc

Alaposan elmarad a kabinet saját várakozásaitól, de még a kormány-váltáskori adósságszintet is sikerült felülmúlni.
 
 
 
 
 

Bukta az adósság elleni szabadságharc

Alaposan elmarad a kabinet saját várakozásaitól, de még a kormány-váltáskori adósságszintet is sikerült felülmúlni.

Az idei második negyedévben 81,4 százalékot tett ki a GDP-hez viszonyított bruttó adósságráta - derül ki a Magyar Nemzeti Bank hivatalos adataiból. Volt ennél rosszabb is: az év első három hónapjában 82,4 százalékon állt a mutató, magasabban, mint a 2010-es kormányváltás idején.

Alaposan elmarad a kabinet saját várakozásaitól, de még a kormány-váltáskori adósságszintet is sikerült felülmúlni. A sokat emlegetett 81 százalékról Orbán Viktor által meghirdetett adósság elleni szabadságharc keretében már 75 százalék körül kellene járnunk - ehhez képest 81,4 százalékra tornászta fel a szintet a kormány. Emlékezetes, az elmúlt három évben a magánnyugdíj-pénztári befizetések 3000 milliárdjának elköltése mellett hozzávetőleg 2500 milliárdnyi megszorítást eszközölt a Matolcsy-Varga tandem, úgy tűnik, negatív eredménnyel. Némi csökkenést azért fel tudnak mutatni, mivel 2013 első három hónapjában még a jelenleginél is magasabb, 82,4 százalékon állt az adósságszint.

Vélhetően a következő negyedéves adatot harsogja majd túl a Fidesz-média, mivel ebben számolják el az IMF felé történt előtörlesztést. Az alapvetően oktalan és drága kipaterolás eredménye azonban - az Államadósság Kezelő Központ előzetes jelzése szerint - nem lesz tartós, az év végére ismét a 80 százalék fölötti régióba csúszik az adósság mértéke.

Szintén riasztó tendencia, hogy a 2012. év végi, negyedéves államháztartási hiány is dinamikus emelkedésnek indult. Az akkori 1,9 százalékról idén először 2,6-ra, most pedig 3,1 százalékra kúszott fel a deficit. Ezzel párhuzamosan a kormány saját, 100 milliárdos tartalékát augusztus elejére elköltötte - csupa fontos és halaszthatatlan beruházást, például stadionépítést finanszíroz belőle. Ahhoz, hogy tartható maradjon a 3 százalék alatti hiánycél, az Országvédelmi Alapban lévő 400 milliárdot zárolni kell majd. Ez alapján kijelenthető: egy szabad fillér sincs a büdzsében arra, hogy akár idén, akár jövő tavasszal választási osztogatásba kezdjen a kormány. Minthogy mégis megteszi, mások pénztárcájának terhére akarja saját népszerűségét növelni. Ilyen akció a Stop.hu információi szerint a további rezsicsökkentés, amely a szolgáltatók lába alól húzza ki a talajt, vagy a mai napig nem körvonalazott devizahiteles-mentőcsomag, amely a bankok kontójára jótékonykodna.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.