Szörényi Levente: Elegem van!

A zeneszerző szerint a jobboldal kultúrpolitikája a káosz felé tart.
 
 

Szörényi Levente: Elegem van!

A zeneszerző szerint a jobboldal kultúrpolitikája a káosz felé tart.
 
 
 
 
 

Szörényi Levente: Elegem van!

A zeneszerző szerint a jobboldal kultúrpolitikája a káosz felé tart.

Elegem van a Julianus barátokból, a Wass Albert filmekből. Elegem van a fércművekből. Művészetet szeretnék látni – indokolja Szörényi Levente, miért Alföldi Róbertet kérték fel a jövőre 30 éves István, a király megrendezésére.

Kemény, őszinte válaszokat adott Szörényi Levente a Heti Válasznak. A csütörtökön megjelenő interjúban a zeneszerző az alábbiakkal magyarázza, miért érezte szükségét, hogy néhány hete nyílt levélben méltassa Alföldi Róbert érdemeit. „Már nagyon elegem van abból, hogy az úgynevezett nemzeti, polgári oldalon nekem mindent le kell nyelnem, csak azért, mert nemzeti. Hogy egyfolytában elnézést kell kérnem, ha valami nem tetszik, különben rám sütik, hogy nem vagyok eléggé magyar, meg tolnak át a baloldalra. (...) Elegem van tehát a Julianus barátokból, a Wass Albert filmekből. Elegem van a fércművekből. Művészetet szeretnék látni.„

Szörényi szerint „a kétharmad birtokában egyes jobboldali megmondóemberek, akarnokok és karrieristák úgy érzik, szabad a pálya, mindent lehet”. A zeneszerző úgy véli, nem bal- vagy jobboldali kérdés mindaz, ami most a kultúrában történik - és szerinte a káosz felé tart. „Amit én látok, az nem más, mint hogy a jobboldalon belüli érdekközösségek harcolnak egymással, szinte maffiaszerűen. A második Orbán-kormányban ugyanis nincs olyan formátumú kulturális vezető, aki meg tudná ezt akadályozni, irányt tudna szabni. Arra a kérdésre, hogy nem örült-e L. Simon László kulturális államtitkári kinevezésének, Szörényi azt mondja: „Dehogynem. Csak éppen kinyírják. Nem baloldalról. Jobbról.”

Hogy mindennek tükrében elege lett-e a Fideszből is, Szörényi közli: számára rendkívül fontos, amit Orbán Viktor véghezvisz, s nem is várja el a miniszterelnöktől, hogy belelásson a kultúra bugyraiba, ügyes-bajos dolgaiba. „Sokkal fontosabb dolga van. Nem teszek úgy, mintha értenék a gazdasághoz, a leigázottságot viszont nehezen viselem akkor is, ha kardok, akkor is, ha tankok, netán bankok segítségével valósul meg. Az, hogy ne parancsolgassanak nekünk, hogy méltányosan járjanak el velünk szemben, számomra is fontos cél.” Orbán politikai szabadságharcát tehát Szörényi „érdeklődéssel vegyes tisztelettel” figyeli, mindazt viszont, ami a kultúra területén történik, szerinte nagyon át kellene gondolni. „Ha másért nem, hát legalább pártpolitikai szempontok miatt. A Fidesz ugyanis rengeteget veszíthet, ha ezek az állapotok teljesednek ki a továbbiakban is.”

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.