A szülők és a tantestület ellenében döntöttek

A KLIK-nek nem számítanak a szülők: puccs Almádiban.
 
 

A szülők és a tantestület ellenében döntöttek

A KLIK-nek nem számítanak a szülők: puccs Almádiban.
 
 
 
 
 

A szülők és a tantestület ellenében döntöttek

A KLIK-nek nem számítanak a szülők: puccs Almádiban.

Bár minden munkaközösség egyhangúlag támogatta az egyetlen, belsős jelöltet a balatonalmádi kéttannyelvű gimnázium igazgatói posztjára, mégsem ő lehet a befutó. A Klebelsberg Intézményfenntartó ugyanis egy olyan, frissen a gimnáziumba érkezett tanárt indít, akinek nincs intézményvezetői tapasztalata.

Folytatódik a balatonalmádi kéttannyelvű gimnázium körüli furcsaságok sorozata: a diákok politikai hovatartozását firtató, és ezekről listát készítő igazgatónő lemondása után sem állt helyre a béke teljes körűen az intézménynél. A megüresedett igazgatói posztra egyetlenként induló, évtizedek óta a gimnáziumban tanító pedagógus mellé ugyanis - dacára a majdnem 100 százalékos támogatottságának - a KLIK egy olyan jelöltet állított, akinek nincs vezetői tapasztalata. (A volt igazgatónőt pedig a patinás Pápai Református Gimnázium élére nevezte ki az intézményfenntartó.)

"Az egyetlen - belső - pályázó, dr. Várkuti Anna biológiatanár, 22 éve tanít az iskolában, pályázatát a tantestület 95%-a támogatta, és hasonló arányban szavazott a közalkalmazotti munkaközösség is. Emellett a pályázatot egyhangúan támogatta a diákönkormányzattól kezdve a szülőkön át, az összes tanári munkaközösség és az önkormányzat is" - olvasható az Átlátszó Oktatás blog bejegyzésében.

A történet innentől akár sikersztori is lehetne, ha nem 2013-ban járnánk Magyarországon. A bejegyzés szerint ugyanis a KLIK megpuccsolta a jelentkezőt.

"Az előző igazgató lemondási ideje miatt azonban új igazgatót csak szeptember 1-től lehet kinevezni, így addig egy megbízott igazgatóhelyettes vezeti az iskolát, ami igencsak megnehezíti a tanévre való felkészülést. Augusztus 5-én azonban a fenntartó pályázatot írt ki három tanári állásra, melyek egyébként be vannak töltve. Az egyik pályázatra már a megjelenés előtt volt jelentkező, akit fel akartak vetetni az igazgatóhelyettessel mint megbízott intézményvezetővel.

Ez a tanár szerdán, augusztus 21-én megjelent a a tanév alakuló értekezletén, majd másnap közölték az intézményvezetővel, hogy az újonnan érkezett kolléga lesz az igazgatóhelyettes szeptember 1-től, annak ellenére, hogy intézményvezetői tapasztalta nincs, és csak most tért vissza a gyesről, 6 év után. Tehát ha a miniszter nem tud majd választani az egyetlen, szinte egyhangú támogatást élvező igazgatói pályázat közül, akkor a régi-új kolléga gyakorlatilag igazgatói munkakörbe katapultálhat" - olvasható a blogon közzétett írásban.

Az eset nem egyedi, az országban több helyütt hasonló módon zajlik az igazgatók leváltása: hiába támogatja őket az iskolaközösség, az intézményfenntartó egy másik, gyakran nem is az adott intézményben tevékenykedő tanárt nevez ki a vezetői posztra. Vagy pedig nem nevez ki senkit, és úgy indulnak neki a tanévnek, hogy nincs igazgatója az iskolának - mint például a baranyai Szigetváron - olvasható a Stop.hu-n.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.