DK: Hol is az a két pofon?

Szélsőjobboldali félkatonai szervezetek Orbán Viktor rendőrségének fölvezetésével és asszisztenciájával parádézhattak.
 
 

DK: Hol is az a két pofon?

Szélsőjobboldali félkatonai szervezetek Orbán Viktor rendőrségének fölvezetésével és asszisztenciájával parádézhattak.
 
 
 
 
 

DK: Hol is az a két pofon?

Szélsőjobboldali félkatonai szervezetek Orbán Viktor rendőrségének fölvezetésével és asszisztenciájával parádézhattak.

Szélsőjobboldali félkatonai szervezetek Orbán Viktor rendőrségének fölvezetésével és asszisztenciájával vonulhattak föl és tarthatták meg rendezvényüket vasárnap a fővárosban – írja közleményében a Demokratikus Koalíció annak kapcsán, hogy vasárnap esküt tett a betiltott Magyar Gárda 30 tagja a Hősök terén.

Emlékeztetnek: a Magyar Gárda föloszlatását elrendelő, minden fellebbviteli fórumon jóváhagyott bírói ítélet indokolása hangsúlyozta, hogy a legitim erőszak állami monopóliumának csorbítása alkotmányosan elfogadhatatlan, a félelemkeltés mechanizmusa pedig önmagában is alkalmas lehet mások jogainak megsértésére, csakúgy, mint a külső megnyilvánulások.

„Hol van már Orbán választás előtti fogadkozása, miszerint kormánya a nácikat két pofonnal fogja hazazavarni? A Fidesz ma már úgy látja, nagy szüksége lesz jövőre a szélsőjobboldali szavazatokra, tehát azoknak is udvarolni próbál, akiktől immár a rendezvényen magát nem képviseltető Jobbik is igyekszik távolságot tartani. Kubatov Gábor, az FTC elnöke is inkább levelezésbe bocsátkozik házi nyilasaival, mint hogy kitiltaná őket a stadionból” – áll a közleményben.

„A Demokratikus Koalíció fölháborodottan tiltakozik a nácikkal kollaboráló kormány magatartása ellen, amellyel Budapestet is szégyenbe hozta: az Európai Unióban ma a magyar főváros az egyetlen, ahol egy ilyen rendezvényt nemcsak akadálytalanul, de a hatóságok készséges közreműködésével lehet megtartani. A jövőre hivatalba lépő demokratikus kormánynak a leghatározottabban kell föllépnie ez ellen a gyalázat ellen” – zárul a közlemény.

Az ORFK hétfőn azt közölte, hogy a hatályos jogszabályok alapján nem volt lehetősége a rendezvény megakadályozására. A rendőrség az Új Magyar Gárda bejelentett rendezvényeit korábban több alkalommal betiltotta, ám ezeket a demonstrációkat utólag a bíróság engedélyezte, és ezzel a rendőrség tiltását törvénysértőnek ítélte – olvasható a rendőrség hétfő este kiadott közleményében.

Mint írják: a hatályos jogszabályok keretein belül a rendőrségnek nem volt lehetősége arra, hogy megakadályozza a múlt vasárnapra bejelentett rendezvény megtartását. A rendőrség azonban, amint jogsértést észlelt, a leghatározottabban intézkedett, és nyolc ember ellen eljárást indított – zárul a közlemény a 168 Óra Online cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.