Többet keresnek - de már bevallják, hogy kevesebben

A statisztikák végre kimutatták: a versenyszférában csökken a foglalkoztatottak száma.
 
 

Többet keresnek - de már bevallják, hogy kevesebben

A statisztikák végre kimutatták: a versenyszférában csökken a foglalkoztatottak száma.
 
 
 
 
 

Többet keresnek - de már bevallják, hogy kevesebben

A statisztikák végre kimutatták: a versenyszférában csökken a foglalkoztatottak száma.

Megerősítette a Központi Statisztikai Hivatal azt, amit eddig is tudtunk: 2013-ban emelkednek a reálbérek, az adózatlan átlagkereset 3,2 százalékkal magasabb, mint tavaly. Azonban a statisztikák most végre kimutatták: a versenyszférában csökken a foglalkoztatottak száma - a kormányzati hírharsonákkal szemben.

Az alacsony infláció és a tavalyi, brutális reálbér-csökkenés után 2013-ban valóban több marad a családok zsebében. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint:

"A nemzetgazdaságban - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - a bruttó átlagkeresetek 3,2, a nettó átlagkeresetek 4,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. 2013. január-júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 228 400 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 239 600, míg a közszférában - a nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 220 700 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 77 500 forint volt. ... Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 149 600 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 103 600, a szellemi foglalkozásúaké 198 300) forint volt, 4,6 százalékkal magasabb az előző évinél."

A kormány képviselői többször kifejtették: a fenti okok miatt bíznak abban, hogy az élénkülő belső fogyasztás majd felhúzza a gazdaságot, lendületet ad a jelenleg 0,1 százalékkal bővülő GDP-nek. Ezt a reményt azonban semmilyen adat nem igazolja vissza: szemmel láthatóan a családok inkább megtakarítani igyekeznek, vagy meglévő hiteleiket törlesztik a fokozott vásárlás helyett.

A KSH adataiból azonban a Stop.hu cikke szerint az is kitűnik: az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknál idén fél százalékkal kevesebben dolgoznak, mint tavaly ilyenkor. Ezzel szemben a költségvetési szférában júniusban például 5,1 százalékkal volt magasabb az alkalmazottak aránya, mint 2012 azonos időszakában. Közfoglalkoztatottak nélkül már csupán 1 százalék az emelkedés. A legdurvább visszaesést a nonprofit szektorban látjuk: szintén az előző nyárral összehasonlítva 16 százalékkal csökkent az alkalmazotti létszám. Mindez azt igazolja: hamis a kormányzati sikerpropaganda, amely sosem látott foglalkoztatás-bővülést harsog, miközben a közmunka-programok nélkül meredek zuhanást látnánk ezen a téren is.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.