A Critical Mass Veszprémben

A vasárnapi felvonuláson a bringások az egyirányú utcák használatának lehetőségére hívják fel a figyelmet.
 
 

A Critical Mass Veszprémben

A vasárnapi felvonuláson a bringások az egyirányú utcák használatának lehetőségére hívják fel a figyelmet.
 
 
 
 
 

A Critical Mass Veszprémben

A vasárnapi felvonuláson a bringások az egyirányú utcák használatának lehetőségére hívják fel a figyelmet.

Idén ősszel is megrendezésre kerül a Critical Mass kerékpáros felvonulás az európai autómentes nap alkalmából. Szeptember 22.-én vasárnap az Óváros térre várják a veszprémi és környékbeli bringabarátokat. 15.30-tól kezdődik a gyülekező, majd 16.00-kor indul a menet, mely ismét érinti Veszprém jelentősebb útjait. Többek között az Egyetem utca, Mártírok útja, Budapest út, Cholnoky út, Haszkovó út érintésével éri majd el társaság a Barátság parkot, ahol a hagyománynak megfelelően bringaemeléssel zárják az eseményt.

A Critical Mass egy bringás felvonulás és mozgalom, melyet önkéntesek szerveznek évről évre. Közös fellépéssel folyamatos nyomást igyekeznek gyakorolni a döntéshozókra. A Critical Mass nem valami ellen, hanem a kerékpározás terjedéséért küzd. Nem autómentes, hanem kerékpáros várost szeretnének. Az eddigi tapasztalatok alapján minden felvonulás után többen bringáznak.

Idén szeptemberben az egyirányú utcákra akarják ráirányítani a figyelmet. Az új KRESZ ugyanis már megengedi, hogy kerékpárral mindkét irányban behajtsanak az egyirányú utcákba, ha erre kihelyezett tábla engedélyt ad. Sajnos ezzel a lehetőséggel még nem igazán éltek Veszprémben, pedig több olyan egyirányú utca is van, melyben a kétirányú közlekedés nagy könnyebbséget okozna a bringásoknak. Emiatt az idei útvonal során érinteni fognak több egyirányú utcát, melyben bringaemeléssel hívják fel a városlakók és a városvezetés figyelmét erre a témára.

A felvonulás alkalmából több száz ember pattan kerékpárra, ezért jó pár percig is eltarthat, míg egyes útszakaszokon elhalad a kritikus tömeg. Ezért kérik az autóval, busszal, vagy akár gyalog közlekedő veszprémieket, hogy fogadják türelemmel a felvonulókat! Illetve ne feledjék, róluk is szól ez az esemény, hiszen egy élhetőbb város mindannyiuk mindennapjait jobbá teheti!

Idén egy új hagyományt is szeretnének kezdeni. Minden felvonulás alkalmával szeretnének készíteni egy emlékpólót, melyet adomány fejében bárki megrendelhet. Mivel a Critical Mass reklámmentes, ezért az adományokból befolyt pénzen tudnák finanszírozni a soron következő felvonulás szervezési költségeit (plakát, matrica, stb.). Az érdeklődők az idei pólót megtekinthetik, illetve rendelhetnek belőle a facebook oldalunkon (www.facebook.com/veszpremcm) és vasárnap a felvonulás előtt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.