Elfogatóparancs a Mol-vezér ellen

Egy zágrábi bíróság távollétében elrendelte Hernádi Zsolt vizsgálati fogságba vételét Horvátországban.
 
 

Elfogatóparancs a Mol-vezér ellen

Egy zágrábi bíróság távollétében elrendelte Hernádi Zsolt vizsgálati fogságba vételét Horvátországban.
 
 
 
 
 

Elfogatóparancs a Mol-vezér ellen

Egy zágrábi bíróság távollétében elrendelte Hernádi Zsolt vizsgálati fogságba vételét Horvátországban.

Vizsgálati fogságot rendelt el a zágrábi bíróság pénteken Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, ami alapját képezi annak, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki ellene. A bíróság honlapján közzétett közlemény szerint a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára rendelték el az őrizetbe vételt, szökés veszélye miatt.

A közlemény szerint az USKOK kétszer kérte Hernádi Zsolt meghallgatását a magyar hatóságoktól, amelynek nem tettek eleget, arra hivatkozva, hogy magyar nemzeti érdekekről van szó. Ezután kérték, hogy kézbesítsenek gyanúsítotti idézést Hernádinak horvátországi meghallgatásra, aminek állításuk szerint a magyar hatóságok szintén nem tettek eleget.

Horvátországban azért nyomoznak a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, mert Ivo Sanader volt miniszterelnök lehetővé tette a MOL számára, hogy 49 százalékos tulajdonosként irányítási és elnökdelegálási jogot szerezzen az INA horvát olajvállalatban. A vád szerint Sanader ezért 10 millió eurót kapott volna a MOL-tól – közvetítő cégeken keresztül.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Sanadert megvesztegették, és első fokon, nem jogerősen 10 évi börtönre ítélte, de másodfokon a horvát ügyészség 15 évi börtönt kér a volt kormányfőre. Sanader ellen hétfőn emelt vádat a zágrábi államügyészség.

A Mol korábban visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, nem adott vesztegetési pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait. A vállalat szerint az ügy kevésbé szól a Molról vagy az INA-ról, hanem sokkal inkább horvátországi politikai ügyről van szó.

Csányi Sándor szeptember 18-án volt a horvát rendőrségen. Sokan azt hitték, hogy Ivo Sanader korrupciós ügyében hallgatták ki Csányit, de igazából egy 2010-es felvásárlási kísérletükről beszélgetttek el a Mol igazgatótanácsának elnökhelyettesi posztját is betöltő OTP-vezérrel.

A hírre csaknem 2 százalékot esett a Mol árfolyama péntek délután, majd igen hamar vissza is rendeződött. A Mol-papírok nyitóára pénteken 16 090 forint volt, a délután 1 órai bejelentést követően 15 805 forintra esett. Fél kettőre azonban a Hír24.hu cikke szerint már ismét 15 930 forintért adták a Mol-részvényt, ami a reggeli árhoz képest egy nem túl jelentős, 0,80 százalékos csökkenést jelent.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.