Nácik: a Youtube-ra hivatkozik a hatóság

Nácik előtt szabad náci beszédet tartani a rendőrség szerint...
 
 

Nácik: a Youtube-ra hivatkozik a hatóság

Nácik előtt szabad náci beszédet tartani a rendőrség szerint...
 
 
 
 
 

Nácik: a Youtube-ra hivatkozik a hatóság

Nácik előtt szabad náci beszédet tartani a rendőrség szerint...

Sajátos érveléssel utasította el a Betyársereg vezetője ellen tett feljelentést a rendőrség: egy olyan környezetben, ahol a résztvevők egyöntetűen ugyanazt a nézetet vallják, a hatóság szerint nem beszélhetünk uszításról, hanem inkább a résztvevők egyetértéséről.

A Népszabadság beszámolója emlékeztet: Kurucz Árpád Tyirityán Zsolt, a Betyársereg nevű alakulat vezetője nyíltan nemzetiszocialistának vallja magát. Tavaly október 23-án ő is felszólalt a Corvin-közben tartott szélsőjobboldali demonstráción, a beszédéről készült felvétel felkerült a YouTube videomegosztó portálra. Tyirityán sorolta, hogy szerinte ki volt zsidó a Rákosi-rendszer vezetői közül, majd – származását emlegetve – Dániel Péter ügyvédet szidalmazta. „Ezt a fajtát, ezt az embertípust, ami a jelképeinket gyalázza, újra marhavagonokba rakná, és elvinné jó messzire dolgozni” – mondta a 168 Óra Online cikke szerint.

A Tett és Védelem Alapítvány nagy nyilvánosság előtt elkövetett közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt feljelentést tett. A rendőrség elutasította a feljelentést, mondván, Tyirityán Zsolt beszéde nem tartalmazott felhívást, ezért véleménynyilvánításnak tekinthető.

A rendőrség jelentőséget tulajdonított annak is, hogy a felvétel még mindig látható az interneten. A rendőrség szerint valószínűsíthető, hogy a filmfelvétel azért található meg jelenleg is a Youtube-on, mert „vagy nem jelezték kellő számban annak bizonyos csoportokra sértő tartalmát, vagy pedig a szerkesztőség nem talált kivetnivalót a videó tartalmában”. Továbbá a Betyársereg vezetője engedélyezett rendezvényen szólalt fel: olyan önként megjelent hallgatóság előtt tartott beszédet, amelynek véleménye feltehetően megegyezik Tyirityán Zsolt véleményével és nézeteivel. Azt is írják: „Egy olyan környezetben, ahol a résztvevők egyöntetűen ugyanazt a nézetet vallják, nem beszélhetünk uszításról, hanem inkább a résztvevők egyetértéséről”, azaz úgy tűnik, a hatóság szerint uszításról csak akkor beszélhetünk, ha nem mindenki ért egyet az uszítóval.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.