Nyugdíjba segítenének ezer nőt

A kormány 10 hónapig állja a bérüket járulékkal együtt, ha már csak egy évük van a szolgálati idő lejártáig és elmúltak 55 évesek.
 
 

Nyugdíjba segítenének ezer nőt

A kormány 10 hónapig állja a bérüket járulékkal együtt, ha már csak egy évük van a szolgálati idő lejártáig és elmúltak 55 évesek.
 
 
 
 
 

Nyugdíjba segítenének ezer nőt

A kormány 10 hónapig állja a bérüket járulékkal együtt, ha már csak egy évük van a szolgálati idő lejártáig és elmúltak 55 évesek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatási programot indít azoknak az 55 év feletti munkanélküli nőknek, akiknek a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év szolgálati időből kevesebb mint 1 év hiányzik - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Elmondta: novembertől a programban a támogatás maximum 12 hónapra szól, ez idő alatt 10 hónapig a bruttó bér és járulékok 100 százalékával támogatják a munkaadókat a célcsoport foglalkoztatásához, ezért további 2 hónap támogatás nélküli foglalkoztatást kell vállalnia a munkaadónak.

A támogatás mértéke a garantált bérminimum 125 százaléka lehet maximálisan, jelenleg ez havi 142 ezer 500 forint. Egy ilyen munkahely után maximum 1,5 millió forint támogatást adnak tíz hónapra a munkaadóknak, akiknek legfeljebb 300 ezer forintjukba kerül munkahelyenként a foglalkoztatás a további 2 hónapra.

A lehetőség nemcsak az elsődleges munkaerőpiacon lévő foglalkoztatók számára, hanem a közszférában is megnyílik - mondta az államtitkár.

A program teljes költsége mintegy 1,5 milliárd forint, amelyet a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítanak, a keret kisebb részét az idén, nagyobbik hányadát a jövő évben használják fel. A számítások szerint ebből megközelítően mintegy 1000 érintett foglalkoztatását lehet támogatni a 40 éves munkaviszony eléréséhez.

A sajtótájékoztatón Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt időszakban számos olyan foglalkoztatáspolitikai programot indított, amelynek hatásai néhány hónapon belül mutatkoztak.

Példaként említette, hogy siker volt, és ezért újraindították az idén az első munkahely garancia programot, amely a pályakezdő fiatalok számára a munkahelyi tapasztalat megszerzését segíti. Jelenleg az első munkahely garancia programban több mint 8 ezren vesznek részt. Az államtitkár sikeresnek nevezte a lakhatási támogatás bevezetését is, az indulás óta eddig 1100 szerződést kötöttek. A munkahelyteremtő támogatás esetében a 2010. évi 2 milliárdos keretet 2013-ra 13 milliárdra növelték.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a most induló támogatás illeszkedik azokhoz programokhoz, amelyekben célzott eszközökkel segítik a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévő csoportok foglalkoztatását. Területileg pedig főleg Budapesten és Pest megyében, illetve a dunántúli régióban lesznek érintettek a legtöbben a programban.

Kérdésre válaszolva a Hír24.hu cikke szerint az államtitkár közölte: a most induló támogatási programban a munkaügyi központok lesznek a kapcsolódási pontok.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.