Már zajlik az élet a Kossuth utcában...

Éles fények és sötét árnyak a belvárosi rekonstrukció végeztével.
 
 

Már zajlik az élet a Kossuth utcában...

Éles fények és sötét árnyak a belvárosi rekonstrukció végeztével.
 
 
 
 
 

Már zajlik az élet a Kossuth utcában...

Éles fények és sötét árnyak a belvárosi rekonstrukció végeztével.

Az ünnepi átadást követően megvalósulni látszik a városatyák elképzelése: a sokmilliárdos, éveken át tartó beruházás eredményeként (néhány még betervezett elem nélkül) megvalósult belvárosi rekonstrukció révén egyre jobban benépesül, új arcát mutatja a megyeszékhely Kossuth utcájának környéke.

Hogy aztán a kétségtelenül reprezentatív térség mennyire nyerte meg azok tetszését, akik számára épült, azt mindenki döntse el maga.

Ami kétségtelenül pozitív, s egyhangú elismerésre talált, az a már átadott terület tisztasága. A sétálóutcában végig kultúrált szemétgyűjtő dobozokat helyeztek el, s ezekbe gyűjti az eldobandókat a nép. A "Lordok Háza", Kossuth utca 21. déli oldala valóban európai szinvonalú, eltekintve az utcára kihelyezett kultúrált fabútorok mellé "tálalt" műanyag-fém kombinációjú étkezőasztaloktól, székektől.

De még ez a jelenség is elhanyagolható ahhoz képest, hogy mit lát az, aki átmegy valamelyik átjáróban a ház északi, a parkoló felöli oldalára.

A város alpolgármestere, Némedi Lajos - a körzet önkormányzati képviselője - bizonyára csak a rezsicsökkentés érdekében zajló aláírásgyűjtés alkalmából fordult meg arra. Mert különben már élénken lobbizna a városházán és a Veszprémi Közületi Szolgáltató illetékeseinél annak érdekében, hogy ne csak a ház egyik, hanem másik oldalán is takarítsák a szemetet és hulladékot...

Annyira elhanyagolt ez a része a Cserhát lakótelepnek, mintha ez nem is tartozna a rekonstrukció körzetébe. S errefelé lassan már azon sem csodálkoznak az itt lakók, hogy - szemtanúk vannak rá - egyesek már a hulladékokban kutató róká(ka)t is felfedeztek az esti-hajnali szürkületben!

De inkább térjünk gyorsan vissza a "napfényes" déli oldalra.

Itt viszont - annak ellenére hogy itt-ott még zajlanak az utó(és elmaradt)munkálatok - kezd beállni az élet a jövendő tempójára. Napszaktól és időjárástól függően megjelentek az utcazenészek. A Bástya áruház előtt váltott műszakban francia sanzonokat adnak elő tangóharmonikán. Szemben a Vár áruház előtt furulyaszó áraszt erdélyi hangulatot, míg a Jutasi-úti aluljáróban gitárzene kíséri a dolguk után igyekvőket. Természetesen a koldusok és az alkalmi zugárusok is elfoglalták korábbi állomáshelyeiket.

Őket egyébként meg lehetne kérni, hogy tájékoztatásukkal akadályozzák meg a Bástya mögé telepített parkoló dugóinak kialakulását. Némi készpénzért bizonyára hasznossá tudnák tenni magukat ezügyben. Ha már a parkoló megálmodói nem gondoskodtak arról, hogy csúcsidőben ne átkozódjanak az itt parkolni igyekvők...

Kedvezőbb a helyzet a térség túlsó oldalán az egykori pártház és a Hotel között kialakított játszóternél, amely eddig "beüzemelés" miatt zárva tartatott. Ezt végre álvették a beruházótól az illetékesek. Ugyan a mellé tervezett WC-t még mindig rohamtempóban építik. Kérdés: mennyi idő kell majd ott a "beüzemelésre"? Hasonló a helyzet az idegenforgalmi tájékoztató irodával. De ott már előrébb tartanak...

Összességében tehát elmondható, alakul-pezsdül a környék.

A "Brányi-árokból" a meredek lépcsőkön felkaptató nyugdíjasok fejcsóválgatva kerülgetik a Lordok Háza túlsó végén a járdát elfoglaló táskás-boltot. S ilyenkor az jut az ember eszébe: miként (és kitől?) kaphatott ez a város idősbarát kitüntetést, ha a szépkorúknak a piac felé haladva állatkerti kerítésekre emlékeztető falak között kialakított akadálypályán kell átküzdeniük magulat?

Hogy aztán arról ne is beszéljünk: a kerékpárosok számára miért nem alakítottak ki (őket és másokat is védő) közlekedő folyosókat? Mert az megjósolható: csak idő kérdése, hogy mikor történik meg az első baleset!

Természetesen ilyen rövid "üzemidő" után azért ne legyünk telhetetlenek. Az idő sok mindent megold majd. Azt azonban nem feledhetjük: közelednek az esős-havas napok, s ilyenkor azért a lejtős terepek csúszni szoktak. Vagy akkor Veszprém lakói-vendégei "beüzemelik" majd a belvárosi szánkópályát is?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.