Az ateisták megmentenék a világot

Vasárnapi Gyülekezet néven hozott létre ateista egyházat két brit komikus.
 
 

Az ateisták megmentenék a világot

Vasárnapi Gyülekezet néven hozott létre ateista egyházat két brit komikus.
 
 
 
 
 

Az ateisták megmentenék a világot

Vasárnapi Gyülekezet néven hozott létre ateista egyházat két brit komikus.

A vallásos formák között, de vallásos tartalom nélküli gyüleke­zetekre az alapítók szerint azért van szükség, mert az ateistákban is nagy igény van arra, hogy közösségben éljék meg „hitetlenségüket”.

Sorra nyílnak meg a Vasárnapi Gyülekezetnek nevezett ateista közösség vidéki gyülekezetei, a múlt héten éppen Oxfordban, Cambridge-ben és Manchesterben. A brit eredetű ateista gyülekezetnek ezzel egyidőben nyíltak meg a külföldi szatellit csoportjai Dublinban, New Yorkban és Sidneyben.

A manchesteri gyülekezet alapító összejövetelén Sanderson Jones komikus, az ateista egyház alapítója azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy céljuk nem kevesebb, mint a világ megváltoztatása.

A londoni Vasárnapi Gyülekezetet Jones ez év januárjában alapította Pippa Evans komikussal együtt. Az első összejövetelen mintegy háromszázan vettek részt, azóta ez a létszám közel hatszázra emelkedett. Jones szerint az ateista egyház országos szinten is nagyon dinamikusan fejlődik – januárban csak egyetlen gyülekezetük volt, jelenleg már több mint harminc. A komikus szerint, ha a lakosságnak az a 30 százaléka, aki nem tartozik egyetlen egyházhoz sem, mind hozzájuk csatlakozik, akkor már társadalomformáló erővé fognak válni.

Valószínűleg az egyházalapítók szakmájának is köszönhető, hogy a gyülekezetek működése és ceremóniája nem nélkülözi a komikus elemeket. Londoni összejöveteleiknek helyszíne egy használaton kívüli anglikán templom, de a szatellit gyülekezetek közül több is régi templomokban tartja az összejöveteleit. Nagy-Britannia-szerte szinte minden nagyvárosban számos olyan épület van, amely a történelem során templomként funkcionált, de a történelmi egyházak térvesztését követően kávézóként, bábszínházként, vagy raktárként lettek hasznosítva. A Vasárnapi Gyülekezetek ceremóniája is – bár nincs utalás Istenre, vagy a Bibliára – sokban hasonlít az anglikán szertartásra. Egyik látványos különbség az ATV.hu információja szerint, hogy a templomi himnuszok és dicséretek helyett Queen és Stevie Wonder dalokat énekelnek a nem hívők.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.