Megdöglött az adósságalap

Idén már a kormánytagok sem fizettek, mások pedig viccből egy forintokat utaltak az alapba.
 
 

Megdöglött az adósságalap

Idén már a kormánytagok sem fizettek, mások pedig viccből egy forintokat utaltak az alapba.
 
 
 
 
 

Megdöglött az adósságalap

Idén már a kormánytagok sem fizettek, mások pedig viccből egy forintokat utaltak az alapba.

Két éve lelkesedésből indították be magánemberek az Államadósság Elleni Alapot, de rajtuk kívül ma már szinte senki nem fizet bele. Idén már a kormánytagok sem fizettek, mások pedig viccből egy forintokat utaltak az alapba - írja a Blikk.

Idén alig 20 millió forint gyűlt össze a két éve indított Összefogás az Államadósság Ellen Alapban. Szinte már semmi pénz nem érkezik ide - panaszolták a Blikknek a kezdeményezők. Az idén összegyűlt pénz a teljes, 22 000 milliárdos államadósság egymilliomod részét sem fedezi.

Az alapot civilek indították, az első felajánlást – egymillió forintot – Rédly Elemér győri plébános tette. A cél az volt, hogy csökkentsék a tartozást, amelyből minden hazai állampolgárra átlag bő kétmillió forint jut.

Az alap elnöke, Horváth Tihamér azt mondta, a bő két és fél év alatt 285 millió forint érkezett. Szerinte "sajnos bebizonyosodott, hogy ilyen fontos ügyben sem tud összefogni az ország".

Horváth az alap elindulásakor megfogadta: befizeti az államadósság családjára eső részét, illetve egy állami gondozott után is törleszt. Így idén is 4 millió forintot adományozott – ezzel már 8 milliónál tart –, jövőre még ugyanennyit fog. Rajta kívül szintén 4 milliót ajánlott fel idén a testvére, és egy ötmilliós utalás is érkezett. Így ők hárman adták az idei bevétel 60 százalékát.

Ráadásul sokan viccet csinálnak a kezdeményezésből.

- Rendszeresek az egyforintos utalások. Érkezett már háromforintos adomány is, ami mellé feladó azt írta, Magyarország háromszor jobban teljesít - mondta Horváth a Blikknek.

Amikor az alap elindult, a kormány is kiállt mellette, és több ismert politikus is adott bele pénzt. Nagyon kevesen voltak azonban: alig tíz politikus nyúlt a zsebébe. Közülük legtöbbet, mintegy 5 milliót Surján László európai uniós fideszes képviselő adta. Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő 2 milliót, Schmitt Pál volt államfő 1,1 milliót, Navracsics Tibor igazságügy-miniszter 700-800 ezret adott. Idén viszont kormánytagoktól már egy fillér sem folyt be. Csak Matolcsy György küld pénzt havi rendszerességgel, de ő már jegybankelnök. Matolcsy eddig 2-3 milliót fizethetett be Horváth szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.