"Orbántól meg lehet szabadulni"

A Wiener Zeitung című bécsi lap „Négy identitásom van” címmel közölte Michael Schmölzer interjúját Heller Ágnessel.
 
 

"Orbántól meg lehet szabadulni"

A Wiener Zeitung című bécsi lap „Négy identitásom van” címmel közölte Michael Schmölzer interjúját Heller Ágnessel.
 
 
 
 
 

"Orbántól meg lehet szabadulni"

A Wiener Zeitung című bécsi lap „Négy identitásom van” címmel közölte Michael Schmölzer interjúját Heller Ágnessel.

- A kormányfő úgy viselkedik, mint egy diktátor, de Magyarország ennek ellenére sem diktatúra – mondta a filozófus. Szerinte a magyarok nem elégedettek az ország helyzetével, ezt csak a Fidesz hangoztatja. Orbán Viktorról azt is elmondta, hogy: veszélyes, de mindenekelőtt a magyarokra nézve veszélyes. A zsidókra is mint magyarokra, és az egész országra.

A bécsi lapnak Heller elmondta, Orbán veszélyessége a jellemével függ össze, illetve azzal a lehetőséggel is, hogy ilyen jellemmel hatalomra jusson valaki. Nem csak egyetlen ember felelős ezért a rendszerért, akkor sem, ha egyetlen ember alkotta meg.

A filozófus a Jobbikról, illetve a Fidesz és a szélsőjobboldali párt viszonyáról ezt mondta:

- A Fidesz viszonya a Jobbikhoz változó. Amikor Orbán a szélsőjobboldali választói rétegeket akarta elérni, akkor közeledett a Jobbikhoz. Ha arról volt szó, hogy jó képet mutasson az Európai Uniónak, akkor elhatárolódott tőle. A Jobbik most olyan radikálissá lett, hogy mindent Magyarországra veszélyesnek minősít, amit a Fidesz tett. A Jobbik ki akar lépni az Európai Unióból, azzal a mottóval, hogy minket nem támogatnak, hanem fenyegetnek, az Európai Unió diktálni akar valamit Magyarországnak. A Jobbik újra be akarja vezetni a halálbüntetést, a Fidesz ezt nem akarja. Vannak fontos pontok, ahol egyszerre lépnek, és központi kérdések, amelyekben nincs konszenzus.

Heller szerint Orbán nem machiavellista, mert ha az lenne, úgy tenne, mintha békés ember lenne, aki például együtt akar működni az Európai Unióval. És aztán az ellenkezőjét tenné. Ehhez képest Orbán teljesen nyíltan kimondja a céljait, ezt tette már a hatalomátvétele előtt is.

Arra a kérdésre, hogy meg tudja érteni, hogy a magyarok Orbánt választották, noha ő maga élesen elítéli magát a kormányfőt, azt válaszolta, hogy négy évvel ezelőtt gyenge volt a kormány és nagyon agresszív ellenzékünk. Már akkor is Orbán adta meg a témákat, ő határozta meg a stílust. A hazával azonosította önmagát.

- A haza nem lehet ellenzékben, a hazát kell választani – mondta.

Heller a 168 Óra Online cikke szerint most úgy véli, Orbántól meg lehet szabadulni, mégpedig demokratikus választások útján. Ha a lakosság elég okos ahhoz, hogy az egyesült ellenzéket válassza. Már az idei, áprilisi választásokon is „meg lehet szabadulni Orbántól, törvényes eszközökkel, nem forradalommal."

Az antiszemitizmusról azt mondta: „Orbán azt mondja, hogy megvéd minden kisebbséget, így a zsidókat is. Ez a zsidók számára azt jelenti: Mi nem vagyunk magyarok.” Orbán veszélyességéről így vélekedett: „veszélyes, de hangsúlyozom, mindenekelőtt a magyarokra nézve veszélyes. A zsidókra is mint magyarokra. Veszélyes az egész országra.”

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.