A hivatal nem beszél...

Veritas: titkosított történelemkutatás!
 
 

A hivatal nem beszél...

Veritas: titkosított történelemkutatás!
 
 
 
 
 

A hivatal nem beszél...

Veritas: titkosított történelemkutatás!

Az embert olykor elkapja a kíváncsiság, s nem tud megálljt parancsolni magának. Főleg, ha újságíró. Mondjuk, én nem államtitkokat akartam kifürkészni, csupán azt: hol található a Veritas? Tudják, az új kormányzati történetkutató intézet, amelynek főigazgatója vitéz Szakály Sándor. A Vitézi rend hadtörténésze személyében testesíti meg az államilag irányított Horthy rehabilitációt.

De vajon pontosan mivel foglalkozik ez az intézet? Kik a munkatársai és mit kutatnak? Azt hittem csak beütöm az intézmény nevét a Google keresőbe, s mindenre választ kapok.

Nem így történt.

Noha manapság már sarki fűszeresnek is dizájnos weblapja van, a közpénzből létrehozott állami kutatóintézetnek nincs honlapja. Pedig a körülbelül 300 millió forintos költségéből tán futotta volna erre.

Még meglepőbb, hogy vitéz Szakály intézetének sem a címe, sem a telefonszáma nem található a neten. Azt a sajtóból tudjuk, hogy a Veritast a Miniszterelnökség alapította meg és felügyeli. Vagyis lehet, hogy Szakály Sándor csak egy szobácskát kapott közvetlen főnöke, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János irodája mellett. Ám, ha nincs különálló kutatóintézet, végképp nem érthető: mire költik a 300 millió forintot? Ami elképesztő összeg, ha figyelembe vesszük: az Orbán-kormány forráshiányra hivatkozva sorra szüntette meg a különböző akadémiai, egyetemi humán kutatóintézeteket.

Felhívtam a Miniszterelnökséget, hogy elkérjem a Veritas címét, telefonszámát. Udvarias férfihang szólt a telefonba. Mikor érdeklődésem okát elmondtam, hirtelen csend lett a vonalban. Majd a telefonközpontos közölte: nem tudja a Veritas számát.

- Nem a Miniszterelnökséghez tartozik? – kérdeztem, s hogy szavaimnak nagyobb nyomatékot adjak, hozzátettem, hogy a 168 Óra újságírója vagyok. Mire a férfi kijelentette: kérésemet e-mailben kell elküldenem a Miniszterelnökségnek. A levélben tüntessem fel cikkem témáját is.

- Én csupán az intézet elérhetőségét szeretném megtudni! – feleletem.

- Ezt akkor is írásban kell eljuttatni hozzánk – mondta a férfi, és letette a telefont.

Jól értjük? Külön kérvényt kell benyújtani a kormányhivatalnak, hogy egy közintézmény címét, telefonszámát megtudjuk? Ez talán nem nyilvános adat?

Én mindenesetre elküldtem kétsoros levelemet, ám nevem mellé szándékosan nem írtam oda, hogy újságíró vagyok. Úgy gondolom, az adófizetők pénzéből fenntartott intézet elérhetőségét minden állampolgárnak joga van megtudni.

Eltelt egy nap, és levelemre nem kaptam választ. Írtam újra. Ám e-mailemre azóta sem reagáltak.

Azért ezt a Veritast még Rákosi pajtás is megirigyelné! Közvetlenül politikai irányítás alatt álló történelmi kutatóintézetet legutóbb 1952-ben hoztak létre nálunk. Ez volt a Lenin intézet, amelynek megalakulásáról az akkori Minisztertanács határozott. Feladata a kommunista diktatúra ideológia megalapozása volt. Ám még a Lenin intézet sem állt ennyire szoros politikai ellenőrzés alatt. Legalábbis szakmai felügyeletét nem Rákosi Mátyás vagy valamelyik párttitkára látta el. A Lenin intézet az ELTE bölcsészkarához tartozott, s az intézet igazgatója önálló dékáni jogkörrel rendelkezett.

Hol vagyunk mi már ezektől a mai szemmel nézve szinte „szabadelvű” időktől! Unortodox demokráciánkban Orbán Viktor és politikai államtitkára, Lázár János kézi vezérelheti a történelemkutatást is.

A 168 Óra Online cikke szerint bátran kimondhatjuk tehát: a Veritas Történetkutató Intézet a nyilvánosság számára nem elérhető. Nem létezik. Titkosították. Ahogy a neve mondja: ez az igazság.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.