Hivatalosan is elkezdődött a téli olimpia

Még sosem vonult fel ennyi ország és résztvevő, mint 2014-ben, minden idők legdrágább olimpiáján.
 
 

Hivatalosan is elkezdődött a téli olimpia

Még sosem vonult fel ennyi ország és résztvevő, mint 2014-ben, minden idők legdrágább olimpiáján.
 
 
 
 
 

Hivatalosan is elkezdődött a téli olimpia

Még sosem vonult fel ennyi ország és résztvevő, mint 2014-ben, minden idők legdrágább olimpiáján.

Magyar idő szerint 17 óra 14 perckor kezdődött el a szocsi téli olimpia hivatalos megnyitója. Elsőre furcsa lehet ez az időpont, azonban, ha hozzátesszük, hogy ez helyi idő szerint 20.14 és 2014-et írunk, akkor máris világossá válik, miért döntöttek így a szervezők.

Minden idők legdrágább olimpiájának megnyitója egy videóbejátszással kezdődött, amelyben az orosz ábécé betűit az orosz történelem egy-egy eseményéhez, személyéhez vagy egy jellegzetes orosz tárgyhoz kötötték.

Egy kisebb bakit már a megnyitó elején elkönyvelhettünk, ugyanis az olimpia öt karikájából csak négy gyulladt ki. Ezt követően bevonult Vlagyimir Putyin, illetve Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpia Bizottság elnökét is láthattuk, majd felcsendült az orosz himnusz. Áder János köztársasági elnök is részt vesz a megnyitóünnepségen, amelyen egyébként telt ház van.

A görögökkel kezdve bevonulnak az országok. Idén először nem oldalról, hanem alulról érkeznek a sportolók. A 16 fős magyar küldöttség is bevonult, Heidum Bernadett volt a zászlóvivő. A mexikói zászlót nem más, mint Hubertus von Hohenlohe vitte, aki alpesi síző. A herceg rekorderré válhat, mivel 55 évesen a legidősebb olimpikon lesz. Eddig egy magyar, Ordódy Béla volt a korrekorder.

Szlovákia zászlaját Zdeno Chara, a Boston Bruins hokicsapatának védője vitte. Chara esete pénteken járta be a világsajtót: a bekk tekintélyes mérete miatt egy, az átlagosnál nagyobb ágyat kért, amit az oroszok elég érdekesen oldottak meg.

Ukrajna sportolói hangos tapsviharban érkeztek meg az arénába. Lelkes tapsot kaptak a jamaicaiak is, a házigazda oroszok - a legnagyobb különítmény - pedig hatalmas üdvrivalgást.

Egy kis csarnokon belüli tűzijáték után megérkezett három kabala, a hópárduc, a nyúl és a medve. Ugyan szigorúan titkos volt filmezni és fotózni a megnyitó ünnepség főpróbáján, pár fénykép kiszivárgott róla. Ezek most élesben is visszaköszöntek. Később az olimpiai láng útját követhetjük végig, egészen a csarnokig.

Thomas Bach, a NOB elnöke oroszul is köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően belekezdett terjedelmes, ám megható beszédébe.

- Hivatalosan is megnyitom a 22. téli olimpiai játékokat - mondta oroszul Vlagyimir Putyin - aki egyébként csak ennyit mondhatott a szabályok szerint. Őt követően az olimpia himnuszát Anna Netrebko, világhírű orosz operaénekesnő énekelte, majd elhangzott az olimpiai eskü a sportolók, a bírók és az edzők részéről is.

Végezetül lehullott a "lepel": a Szocsi közelében született Marija Sarapova futott be az olimpiai lánggal, majd átadta Jelena Iszinbajevának, utánuk Alekszandr Karelin követekzett a sorban, aztán Alina Kabajeva is futott egy kicsit a lánggal, majd jött Irina Rodnyina és Vlagyimir Tretyak, akik egy nagy kocogás végén közösen gyújtották meg az olimpiai fákylát.

A megnyitóünnepség a Sport24.hu tudósítása szerint hatalmas tűzijátékkal zárult.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.