Mély és végletes érzelmek

Veszedelmes viszonyok a Veszprémi Petőfi Színházban.
 
 

Mély és végletes érzelmek

Veszedelmes viszonyok a Veszprémi Petőfi Színházban.
 
 
 
 
 

Mély és végletes érzelmek

Veszedelmes viszonyok a Veszprémi Petőfi Színházban.

A Veszedelmes viszonyok õszinte történet férfiak és nõk cselszövéseirõl,praktikáiról, szövevényes testi és lelki kapcsolatairól. Mindennek középpontjában a XVIII. század Franciaországának fülledt és romlott erotikája áll. A mû fõhõse, Valmont gátlástalanul cinikus, kegyetlen és velejéig romlott nõcsábász,aki egyetlen szabály szerint éli életét: „Soha ne légy szerelmes!” A gazdag és öntelt Merteuil márkiné fogadást ajánl neki: csábítsa el az erényes és gyönyörû Madame de Tourvelt. A Valmont számára csak könnyed és rutinszerû játéknak ígérkezõ udvarlás azonban komolyra fordul, amikor rádöbben, hogy beleszeretett Madame de Tourveltbe. Inkorrekt játszadozásainak köszönhetõen azonban ez már egy soha be nem teljesült, igazi, halálos szerelem marad.

- Amit diktálnak az erkölcsi elveink, azok gyakran ellentétben állnak ösztöneinkkel, nemi vágyainkkal. A szenvedélyeink elfojtása néha ugyanolyan bűnnek tűnik, mint azok megélése, kiélése. Morális kérdésekről szól ez a darab, amelynek a központjában a férfi-nő kapcsolat áll, az, hogyan is vagyunk mi egymással - mondta Guelmino Sándor rendező a Veszedelmes viszonyok című előadásról.

Choderlos de Laclos és Cristopher Hampton művét pénteken este nagy sikerrel mutatta be a Veszprémi Petőfi Színház társulata. Guelmino Sándor jól ismeri a veszprémi társulatot, az elmúlt években kétszer is dolgozott a teátrumban. Amikor a színház vezetése ismét felkérte rendezni, ő több darabot ajánlott a figyelmükbe, végül a döntés a Veszedelmes viszonyokra esett. Többek között azért, mert ez a színmű nagyon erős női szerepeket tartogat a stáb számára.

- Az ötletet a színészek hívják elő. Az elmúlt évadban A Tündérlaki lányok színpadra állításakor nagyon jól tudtunk együtt dolgozni Kéri Kittyvel, Csarnóy Zsuzsannával, Trokán Annával, s úgy érzem, jól áll nekik majd ez a darab is. Ebben a műben benne található sok minden az életről, nagyon mély és végletes érzelmeket lehet megmutatni a színpadon. Az olvasópróbán is azt tapasztaltam, hogy a színészek a szövegeiknél megálltak, többször visszalapoztak, felfedezték azokat a mai napig érvényes gondolatokat, igazságokat, amelyek a kapcsolatainkra igazak. Olyan ez a mű, akár egy enciklopédia a férfi-nő viszonyáról - hangsúlyozta a rendező, aki hozzáfűzte, sok érdekes élethelyzet megtalálható a darabban, amely nem csak a rokokó korszakra jellemző, hanem a jelenre is.

Hiszen - jól tudjuk - ma is akadnak fiatal lányok, akiknek választaniuk kell a csábítás, az ártatlanság és a romlottság között. Léteznek olyan hódító típusú férfiak, nagy manipulátorok, akik büszkeségből képtelenek bevallani maguknak, ha eléri őket a valódi szerelem. Találkozhatunk ebben a darabban a férfiakon bosszút álló nőkkel, s olyanokkal is, akiknek elegük van a szenvedélyek okozta szenvedésből, s nyugalomra vágynak. Közben pedig örök kérdések vesznek körbe bennünket, mi a bűn és mi nem az, ki a valódi képmutató, öncsaló, hol a morális határ az emberi vágyak, az érzékiség és az elfogadott szabályaink között.

A történet ábrázolása mellett izgalmas kihívást jelentett a darab életre keltői számára, miként állítsák színpadra azt a filmes szerkezetű művet, amelynek egy levélregény az alapja. Legalább negyven helyszínt kellett megjeleníteniük egyszerűen, elegánsan, hatásosan. Ebben Cziegler Balázs díszlettervező volt a rendező segítségére. A produkció jelmeztervezője Kárpáti Enikő, a koreográfus pedig Király Attilav volt. A főbb szerepekben Oberfrank Pál, Csarnóy Zsuzsanna és Kéri Kitty látható.

- Sokszor nincs bennünk irgalom. Vannak, akiknek életstratégiájuk, hogy másokat gyötörnek. És mindezt szenvedéllyel, professzionálisan teszik. Lebetegítenek, tönkretesznek embereket. A szépség, a jóság, a tisztaság végül mégis győzedelmeskedik. Szerencséjük, ha még életükben ezt felismerhetik. Hogy lesz-e bocsánat a tetteikért? Nem tudjuk. Az ítélet már nem a miénk. Szélsőséges, kegyetlen történet, frivol, erotikus, zavarba ejtő pillanatokkal. De az ármánykodásban az igazi szerelem legyőzi a sátáni erőket. Szeretném, ha a közönség e romantikus történet mögött is meglátná az igazi mondanivalót - így ajánlja a nézőknek az előadást a Jászai Mari-díjas Oberfrank Pál, aki Valmont szerepét alakítja.

A tetszéssel fogadott előadás végén bizonyára sokan távoztak hasonlóan komoly gondolatok társaságában...

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.