Sajtó-szabadság-vesztés

Hiába is kapcsolgatjuk a rádiónkat, mindenhol az MTI előre felmondott, uniformizált híreibe fogunk ütközni.
 
 

Sajtó-szabadság-vesztés

Hiába is kapcsolgatjuk a rádiónkat, mindenhol az MTI előre felmondott, uniformizált híreibe fogunk ütközni.
 
 
 
 
 

Sajtó-szabadság-vesztés

Hiába is kapcsolgatjuk a rádiónkat, mindenhol az MTI előre felmondott, uniformizált híreibe fogunk ütközni.

Hogy miért? Mert az állami hírszolgáltatás olcsó, ezért ezt veszik át közszolgálati mellett a magánrádiók is. A közszolgálati rádióhíreket pedig mint legutóbb kiderült, Giró-Szász András kormányszóvivő volt cége gyártja évi nettó 42 millió forintért. Nem csoda hát, hogy Magyarország tovább száguld lefelé a sajtószabadság-listán.

Thomas O. Melia, az USA helyettes külügyi államtitkára ggályosnak nevezte a média helyzetét „korlátozottan szabad” kategóriába sorolva Magyarországot. ( Deutsch Tamás erre Twitter oldalán – szerinte viccesen – csak annyit reagált: „Ki a faszom az a Thomas O. Melia?”) Orbán Viktor a Washington Postnak adott interjúban pedig visszakérdezett, hogy mi azzal a gond, ha a médiában csak az ő véleménye jelenik meg, és azzal, ha a Médiatanács feje Fidesz-tag és a barátja is egyben? De beszélhetnénk a 2011-es kiretusálási botrányról, mikor több volt köztévés híradós nyilatkozott arról, hogy a vezetőik rendszeresen kényszerítették őket, megmondták a riportereknek, mit kell írniuk.

Kevésbé látványosan ugyan, de ugyanolyan erővel hallgatják el azokat a híreket, amelyek a rendszer “ellenfeleiről”, a párt által bevádolt, média-és egyéb hecckampányokban lejáratott emberekről, egykoron megvádolt politikusokról szólnak. Pontosabban azon ügyekről, amelyekbe annak idején ellenzékben beleállt a Fidesz, korrupciót, vagy a közpénzek szabálytalan felhasználását szajkózva. Nyilván nem hír az a közszolgálatban, hogy ezekről szépen lassan bebizonyosodtak a bírósági szakaszban, hogy hamis állítások hangzottak el annak idején, és köze nincs a valóságnak ahhoz, amit néhány éve a pártpropaganda alapigazságnak állított be. Lásd Molnár Gyula, vagy Hagyó Miklós esetét, de fel tudnánk sorolni több olyan ügyet, ahol ez az eljárás a közszolgálati média részéről igen látványos.

A helyzet a 168 Óra Online cikke szerint nem csak azért aggasztó, mert az emberek nincsenek megfelelően tájékoztatva, hanem az is felháborító, hogy a politikai elfogultságnak köszönhetően a hírek azért hiányosak vagy épp túlzóak, ködösek vagy áthangsúlyozottak ,hogy jobb fényben tűnjön fel az Orbán-kormányt. Ez pedig egy demokratikus országban elfogadhatatlan.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.