Orbán még Schmitt Pálnak is üzent

A miniszterelnök 2010-et már nem (fülke)forradalomként, hanem rendszerváltásként értékelte.
 
 

Orbán még Schmitt Pálnak is üzent

A miniszterelnök 2010-et már nem (fülke)forradalomként, hanem rendszerváltásként értékelte.
 
 
 
 
 

Orbán még Schmitt Pálnak is üzent

A miniszterelnök 2010-et már nem (fülke)forradalomként, hanem rendszerváltásként értékelte.

Hagyományos táborerősítő beszédet mondott és egy pillanatra talán még Gyurcsány Ferenc tegnapi évértékelőjére is reagált Orbán Viktor vasárnapi előadásában a budapesti Millenárison. A miniszterelnök 2010-et már nem forradalomként, hanem rendszerváltásként értékelte, majd köszönetet mondott Schmitt Pálnak.

Évértékelő helyett előadásnak nevezte vasárnapi, Millenárison tartott hagyományos beszédét Orbán Viktor miniszerelnök, mely leginkább a saját tábornak szóló, megerősítő és iránykijelölő üzeneteket tartalmazott.

Orbán tulajdonképpen a kormányának főbb lépéseit magyarázó/indokoló elvi alapokat vette sorra. Elmaradt a „forradalom a szavazófülkékben”-fordulat említése a 2010-es váltással kapcsolatban, helyette a miniszterelnök új értelmező fogalmat használt: a rendszerváltást.

- Azt a rendszert váltottuk le, amelynek a felépítésében mi is részt vettünk – mondta. Az első négyéves cikluásra utalva pedig hozzátette, az nem volt elegendő a '90-ben létrejött rendszer megjavításához.

A beszédben ismét nagy teret kapott a szocialista-liberális kabinetek kritikája, melyet az „átmenet zavaros két évtizede” megfogalmazás (i.n.: Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata) óta következetesen visz a kormány. Orbán szerint a „mindenkinek megfelelés” időszaka, vagyis a bürokratikus EU-s rendszerek, a multinacionális cégek és bankok kiszolgálása után új politika következett, melyet azonban nem tolerál a „régi világ”, ezért következett be a nyugati sajtó pergőtüze is.

Egyetlen momentum volt, ahol úgy lehetett érezni, Orbán a szombati Gyurcsány-évértékelőre reagál. Egy ponton ugyanis azt mondta, érdekesek ugyan a baloldali rendszerváltás-értelmezések is, de addig hiteltelenek, ameddig vezető baloldali politikusok úgy menetelnek az Éhségmenet élén, hogy közben százmilliókat parkoltatnak külföldön. Mindez azért visszacsatolás Gy.F.-re, mert az exkormányfő szpícsének jó része is a rendszerváltásról szólt. (A beszédben amúgy sem Gyurcsány neve, sem Simon Gáboré nem hangzott el. De a balatonőszödi klasszikusból néhány sor azért igen. Ezek sokadjára történt ismétléséért amúgy a miniszterelnök általános derültség közepette kért elnézést.)

A miniszerelnök a szokásosnál is több bibliai párhuzamot és idézetet használt. Utalt többek között Ézsau elsőszülöttségről való elhamarkodott lemondására, a Júdás árulásáért kifizetett jutalomra, de előkerült a tálentumok példázata is, Máté evangéliumából.

A legfurcsább pont az volt, amikor az Alaptörvény létrehozását külön, név szerint csupán egyvalakinek köszönte meg: Schmitt Pálnak. (Míg a Békemenetnek szóló hála említésekor felzúgott a taps, Schmittnél elmaradt.)

Orbán szerint „más jövőnk lesz, mint amilyet a brüsszeli és londoni jósdákban várnak”; a miniszterelnök szerint a segély helyett munkából élőké és a korán kelők többségéé a jövő. (Utóbbi egyébként Nicolas Sarkozytől kölcsönzött fordulat.) Elmondta, hogy régiónk fellendülés előtt áll, ezt kell kihasználni. Orbán a feladatok és célok között említette, hogy még kevesebbet kellejen adózni, hogy itt legyen a legolcsóbb energia Európában és hogy jobb iskolák legyenek Kolozsvártól Budapestig.

- Jövőépítés vagy kommunista restauráció – vázolta a 2014-es választásban megjelenő alternatívákat.

A beszéd zárómondata a HetVálasz.hu cikke szerint így hangzott:

- Mit kell tenni 50 nappal a választás előtt? Fújjátok meg a kürtöket, és nyergeljetek, mert holnap reggel indulunk.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.