Nyugdíj: ijesztő számok láttak napvilágot

Nagyon fog hiányozni az eltapsolt manyup-pénz.
 
 

Nyugdíj: ijesztő számok láttak napvilágot

Nagyon fog hiányozni az eltapsolt manyup-pénz.
 
 
 
 
 

Nyugdíj: ijesztő számok láttak napvilágot

Nagyon fog hiányozni az eltapsolt manyup-pénz.

A lakosság korösszetétele alapján 15 éven belül 2 millió 147 ezren mennek nyugdíjba, ezzel szemben az ugyanebben az időszakban az aktív korba lépők száma csak 1 millió 633 ezer lesz.

Magyarországon egyre kevesebb aktív korú munkavállaló befizetett járulékából kell egyre több nyugdíjas járandóságát kifizetni, a következő 15 évben ugyanis várhatóan 514 ezerrel csökken a járulékfizetők száma – ismertette Farkas András, a pénzügyi tanácsadással és biztosítás közvetítéssel foglalkozó Consequit Group értékesítési vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a lakosság korösszetétele alapján 15 éven belül 2 millió 147 ezren mennek nyugdíjba, ezzel szemben az ugyanebben az időszakban az aktív korba lépők száma csak 1 millió 633 ezer lesz – írja az MTI.

Ezek a demográfiai adatok azonban nem tartalmazzák a külföldön dolgozókat, illetve azokat, akik nem fizetnek nyugdíjjárulékot, így a ténylegesen hiányzó fizetők számát 800 ezerre becsülte Farkas András.

Ma két aktív kereső teremti elő egy nyugdíjaskorú személy nyugdíját. Ez az arányszám folyamatosan romlik, minthogy a születések és a halálozások száma között évente 40 ezer a különbség. A járulékteher pedig nem növelhető. Mivel az állami nyugdíj ma az egyetlen pillére az öregkori kötelező ellátásnak, nem lehet kihagyni a kalkulációból az öngondoskodást – hangoztatta.

Farkas András a lehetséges alternatívák közül a svéd nyugdíjmodellt mutatta be, amely az egyre későbbi nyugdíjba vonulásra sarkall, mivel a munkában töltött idővel és a befizetett járulék nagyságával arányosan növekszik a nyugdíj. Ennek a forrása ott is az aktív korúak befizetése, de a járulékot egyénenként nyilvántartják – jegyezte meg a 168 Óra Online információi szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.