Eb-selejtező: újra megkaptuk a románokat

A magyar válogatott a görögök, a románok és a finnek ellen vívhatja ki az Eb-szereplést.
 
 

Eb-selejtező: újra megkaptuk a románokat

A magyar válogatott a görögök, a románok és a finnek ellen vívhatja ki az Eb-szereplést.
 
 
 
 
 

Eb-selejtező: újra megkaptuk a románokat

A magyar válogatott a görögök, a románok és a finnek ellen vívhatja ki az Eb-szereplést.

Nizzában tartották a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 53 tagországának csapatait nyolc hatos, és egy ötös csoportba sorsolta. Utóbbiba - versenyen kívül - a házigazda és a rendező jogán résztvevő franciák is besorolást kaptak, de az ő mérkőzéseik nem számítanak majd bele a küzdelembe.

A sorsolást Gianni Infantino, az UEFA főtitkára vezette Ruud Gullit, a hollandok Európa-bajnok aranylabdása, valamint Bixente Lizarazu, a franciák világ- és Európa-bajnok védője segítségével.

Mint kiderült, először az 1. kalapból húztak kiemelteket, majd a 6., az 5. kalap következett és így tovább, végül a 2. kalap volt az utolsó, tehát már egy kész csoportba kaptunk besorolást.

Változás lesz a lebonyolításban, hiszen eddig pénteken és kedden rendeztek találkozókat a selejetősorozatban, szeptembertől viszont csütörtök, péntek, szombat, vasárnap, hétfő és kedd is meccsnap lesz.

A svéd Thomas Ravelli, az orosz Rinat Daszajev, a spanyol José Ángel Iribar és az északír Pat Jennings segített a sorsolás első szakaszában.

Az első kalap tulajdonképpen nem tartogatott meglepetéseket, a kilenc legjobbat szétszórták. A portugálok kerültek az egyetlen ötös csoportba.

A hatodik kalapból a kazahok Hollandia, az andorraiak Bosznia, az újonc Gibraltál pedig Németország mellé került, hiszen a spanyolokhoz nem húzhatták őket a C-csoportba. A címvédő így Luxemburgot kapta, San Marino pedig az angolokkal csap össze, ahogy majd a legutóbbi vb-selejtezők során is.

Az újabb szakaszban, az 5. és a 4. kalap sorsolásához a többi között Andreas Köpke és Peter Schmeichel érkezett.

Izland, mint vb-pótselejtezős együttes a hollandok mellé kapott besorolást, az észak-írek pedig majd a görögökkel meccselnek. A 4. kalapból húzott csapatok közül Wales - márcsak Gareth Bale játéka miatt is - a nem túl erős, B-jelű hatosba került, míg a skótok majd a németekkel találkoznak. Schmeichel Örményországot a H-csoportba sorsolta az azeriek mellé, de ez politikai okok miatt nem megengedett, így lecsúsztak az I-jelű ötösbe.

A 3-as kalapban már igazi nagyágyúk kaptak helyet: a vb-selejtezőkhöz hasonlóan megint lesz török-holland találkozó, míg Lengyelország egyik riválisával, Németországgal csap majd össze.

Az utolsó, magyar válogatottat is érintő kalap kövezkezett. A belgák első számú esélyesei lesznek a B-csoportnak, a D-jelű hatosban pedig nagy csata lesz a németek mögött a második helyért.

Mi pedig nem voltunk túl szerencsések, hiszen az F-csoportban kaptunk helyet: a nehezen feltörthető védekezéssel operáló görögök, a már jól ismert finnek, és az örök rivális románok ellen kell kivívnunk az Európa-bajnoki szereplést. Melletük majd Ferör-szigetek és Észak-Írország lesz az ellenfelünk.

A kilenc-kilenc csoportgyőztes és második, valamint a legjobb csoportharmadik automatikusan kijut a kontinensviadalra, amelyen első ízben 24 együttes léphet pályára. A fennmaradó nyolc csoportharmadik a Sport24.hu információi szerint oda-visszavágós rendszerben pótselejtezős párharcokban dönt majd a további továbbjutó helyekről.

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezőcsoportjai

A-csoport: Hollandia, Kazahsztán,Izland, Lettország, Törökország, Csehország.

B-csoport: Bosznia és Hercegovina, Andorra, Ciprus, Wales, Izrael, Belgium.

C-csoport: Spanyolország, Luxemburg, Macedónia, Fehéroroszország, Szlovákia, Ukrajna.

D-csoport: Németország, Gibraltár, Grúzia, Skócia, Lengyelország, Írország.

E-csoport: Anglia, San Marino, Litvánia, Észtország, Szlovénia, Svájc.

F-csoport: Görögország, Feröer-szigetek, Észak-Írország, Finnország, Románia, MAGYARORSZÁG.

G-csoport: Oroszország, Lichteinstein, Moldova, Montenegro, Ausztria, Svédország.

H-csoport: Olaszország, Málta, Azerbajdzsán, Bulgária, Norvégia, Horvátország.

I-csoport: Portugália, Albánia, Örményország, Szerbia, Dánia, *Franciaország.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.