Meghalt Novák Dezső

Játékosként a Perint partjáról a Maracanáig (is) eljutott...
 
 

Meghalt Novák Dezső

Játékosként a Perint partjáról a Maracanáig (is) eljutott...
 
 
 
 
 

Meghalt Novák Dezső

Játékosként a Perint partjáról a Maracanáig (is) eljutott...

A magyar labdarúgás egyik legeredményesebb egyénisége, a kétszeres olimpiai bajnok, a Ferencváros örökös bajnoka 75 éves korában, szerda este halt meg.

Novák Dezső a szombathelyi Postás majd a Haladás labdarúgója volt, 22 évesen került a Ferencvároshoz. A jobbhátvéd szabadrúgásairól és tizenegyeseiről volt híres, 333 bajnoki mérkőzésen 95 gólt rúgott. A büntetőket különösen higgadtan értékesítette, az FTC-ben 74 tizenegyeséből 69-et berúgott.

A Ferencvárossal négy bajnoki címet nyert, és 1965-ben a vásárvárosok kupáját (az UEFA-kupa/Európa-liga elődje) is elhódította. A VVK-menetelés során Albert Flórián legurított szabadrúgása után bombázott a Manchester United kapujába az elődöntő odavágóján az Old Traffordon, a visszavágón pedig büntetőből volt eredményes a Népstadionban. A Juventus elleni torinói döntő egyetlen gólja előtt ő ívelte a labdát Fenyvesi Máté fejére.

Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok és egyszeres bronzérmes, ezzel az olimpiák történetének legeredményesebb férfi labdarúgója. 1968-ban szerepelt a világválogatottban is.

Labdarúgó pályafutása után edzőként dolgozott, a Fradival háromszoros bajnok, a csapat 1995-ben a belga Anderlecht kiverésével, első magyar alakulatként bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe is.

2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől. Ugyanebben az évben ismerte el a VS.hu információja szerint, hogy ő volt a Nemere fedőnevű III/III-as ügynök, aki 1967 és 1981 között írt jelentéseket csapattársairól.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.