Könnyen kiönthet a Balaton

Az illetékesek egy kicsit elnézték a Sió-zsilip megnyitását, túl sokáig engedték emelkedni a víz szintjét.
 
 

Könnyen kiönthet a Balaton

Az illetékesek egy kicsit elnézték a Sió-zsilip megnyitását, túl sokáig engedték emelkedni a víz szintjét.
 
 
 
 
 

Könnyen kiönthet a Balaton

Az illetékesek egy kicsit elnézték a Sió-zsilip megnyitását, túl sokáig engedték emelkedni a víz szintjét.

Háborognak a Balatonnál. Többen is azt mondják, hogy az illetékesek egy kicsit elnézték a Sió-zsilip megnyitását, túl sokáig engedték emelkedni a víz szintjét. Az új szabályok szerint már a vízügy is a Belügyminisztériumhoz tartozik - a hétvégén onnan is érkezett utasítás, hogy engedni kell a Balaton vizéből. Csakhogy ekkor már majdnem 20 centivel volt magasabb a vízszint a maximális értéknél.

Siófokon a városőrök járják a tó partját és figyelik a Balaton szintjét. Zamárdiban több ház kertje is víz alatt áll a part közelében. Itt a csatorna fedeleket biztosítják, hogy a megemelkedett vízszint ne nyomja fel azokat. A part menti házak elé pedig homokot készítettek, hogy ha kell, akkor azokat zsákokba töltsék.

- A helyi védekezést elrendeltem, tehát amennyiben nem változik az időjárás -, nem jön erős északi, északnyugati szél - akkor nincs gond – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

Balatonfenyves polgármestere szerint jó, ha magas a Balatonban a víz, de ez már túlzás. Ő azt mondja, hogy szerinte most kísérleti nyúlnak nézték őket, s így próbálták, hogy meddig lehet emelni a szintet.

- Homokzsákokkal ezt védeni nem lehet. Egyes objektumokat lehetne, de ha itt probléma van, akkor az több, mint 100 ingatlant érint. Elképzelhetetlen, hogy azt milyen módon tudjuk megvédeni – nyilatkozta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere.

A polgármester szerint az erős északi szél a homokzsákokkal együtt nyomná a vizet a partra ezért vette át a katasztrófavédőktől sem a zsákokat, sem a homokot. Az itt élők abban bíznak, hogy megússzák vihar nélkül.

Az előrejelzések szerint akár 70 km/órás északi szél is lehet a Balatonon, az pedig úgy fogja a tóból kilöttyinteni a vizet a déli partra, mintha egy lavórból öntenék oda. A Sión egyébként az ATV.hu információja szerint másodpercenként 5 köbméter vizet engednek most le. A tó szintjén ez naponta két centimétert csökkentene, ha az vízfolyásokon egyetlen csepp víz sem folyna még bele. A vízügy és a katasztrófavédelem mindenesetre folyamatosan figyeli a vízszint alakulását.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.