Külpolitikája nem lehet minta!

Lengyel barátai Ukrajna ügyében csalódtak Orbánban.
 
 

Külpolitikája nem lehet minta!

Lengyel barátai Ukrajna ügyében csalódtak Orbánban.
 
 
 
 
 

Külpolitikája nem lehet minta!

Lengyel barátai Ukrajna ügyében csalódtak Orbánban.

Orbán Viktor cselekedete megtöri az uniós szolidaritást, ezért túlzás lenne azt állítani, hogy a Jog és Igazságosság példaképe Orbán lenne – mondta a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel lapnak adott interjújában a legnagyobb ellenzéki párt, a Kaczynski vezette PiS képviselője, Joachim Brudzinski.

A PiS Végrehajtó Bizottságának vezetője úgy vélte, hogy a magyarok miniszterelnökének tevékenysége sok kérdésben a megfelelő irányba mutat, de Ukrajna ügyében képviselt álláspontját kritikusan kell értékelni.

A politológus képviselő szerint a magyarokhoz hasonlóan kell értékelni azon államok álláspontját is, amelyek „alapvető hatással vannak az unióra”, és nem mutatnak szolidaritást Ukrajnával.

– Ma a legfontosabb Németország álláspontja és várunk, mit tesz a szankciók ügyében – mondta Brudzinski.

Orbán Viktor Ukrajna ügyében mossa kezeit, mert kölcsönt kapott az oroszoktól.

- Ez csalódást okozott a Jog és Igazságosságnak. Orbán külpolitikája nem lehet minta a lengyel párt számára – közölte a képviselő.

A lap ezután emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor januárban felszólította az Európai Uniót az Oroszországgal való kapcsolatok „pragmatikusabbá” tételére. A magyar kormányfő meggyőződése szerint az uniós országok csak ezen a módon tudják a maguk számára biztosítani az energetikai nyersanyagok megszakítás nélküli beszerzését Keletről. Budapest és Moszkva kapcsolatainak megerősítését szolgálja a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítésére irányuló, oroszokkal kötött szerződés.

A Kreml a megállapodás keretében beleegyezett abba, hogy 10 milliárd eurós kölcsönt nyújt a magyaroknak 30 évre, amelynek 80 százalékát fenti szerződés finanszírozza. Orbán döntése, amely azt a hatalmas kockázatot vállalta, hogy a magyarok még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek az energia területén az oroszoknak, nagy megdöbbenést keltett.

Érdemes emlékeztetni arra – írta az Onet.pl hírportál is –, hogy éppen a jelenlegi magyar miniszterelnök, az európai jobboldal legszókimondóbb vezetője, számtalan esetben felhívta a figyelmet annak veszélyére, amit az orosz befolyás erősödése jelent Európára.

A hírportál a 168 Óra Online cikke szerint hozzáteszi: Orbán Viktort a múltban a PiS legfontosabb szövetségesének tekintették a nemzetközi színtéren.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.