Balvégzet, ahogyan az a Fidesznek a legjobb...

Miért éppen a szavazólista összeállítását bízták volna a vak véletlenre?
 
 

Balvégzet, ahogyan az a Fidesznek a legjobb...

Miért éppen a szavazólista összeállítását bízták volna a vak véletlenre?
 
 
 
 
 

Balvégzet, ahogyan az a Fidesznek a legjobb...

Miért éppen a szavazólista összeállítását bízták volna a vak véletlenre?

Mondják: a szerencse vak. Hogy éppen hova szegődik, a véletlen dönti el. Azt is mondják, a szerencse forgandó. Vannak persze szerencsésebb és kevésbé szerencsés sorsok, történetek. Ám olyan nincs, hogy a szerencse mindig mindenkor ugyanoda szegődik, és van, akinek mindig hatalmas a szerencséje, s van, aki mindig a legrosszabbul jár.

Az ilyesmi akkor a leggyanúsabb, ha a szerencse rendre a hatalom oldalán állókra mosolyog – véletlenül. A szerencsét ugyanis nem a vak véletlen irányítja, akkor az szemfényvesztés és csalás.

Ezen gondolkodom, mióta kisorsolták, melyik párt hányadik a mesterségesen irdatlanra duzzasztott szavazólistákon. Nehéz szabadulni a gondolattól: a „véletlen sorrendet” mintha a Fidesz stratégái tervezték volna körzővel és vonalzóval.

Eredetileg harminckét párt nevét tették az urnába, és a szerencse jószerivel harminckétszer ragyogott a kormánypártokra, a balvégzet pedig éppen úgy sújtott az ellenzékiekre, ahogyan az a Fidesznek a legjobb. A támogató aláírások ellenőrzése után a harminckét indulóból tizennyolc maradt. A legjobb hely a Fidesz–KDNP-é azon pártok közül, amelyeknek egyáltalán van esélyük bejutni a parlamentbe. Bár formálisan a hatodik hely az övék, a listán előttük szereplők nem rúgnak labdába. A szavazók ugyanis nem voksolnak majd olyan kamupártokra, mint a Seres Mária Szövetségesei vagy az ismeretlen Új Dimenzió Párt.

A Fidesz potenciális ellenfelei közül a parlamentbe jutásra legkevésbé esélyes LMP-é lett a legkedvezőbb hely. Miközben ha nem éri el a bejutási küszöböt, elvesznek a rá adott voksok. Az elveszett szavazatok pedig a demokratikus oldalt gyengítik. Az LMP után közvetlenül a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség jön, amely a Fidesz által szétvert MDF romjain született, s amelynek egyetlen látható tevékenysége, hogy évek óta ott táboroz az ellenzéki összefogást támogató Bokros Lajos lakása előtt, követelvén, mondjon le az EP-képviselőségről.

Az utolsó hely a Fidesztől a legtöbb szavazatot elszívó neonáci Jobbiké. Az utolsó előttire pedig a demokratikus ellenzéki pártokat tömörítő, Összefogásról a napokban Kormányváltókra átkeresztelt ellenzéki szövetség került. Közvetlenül előttük van a sorban az a két alakulat, amely nyilvánvalóan azért indult, hogy megtévessze a demokratikus ellenzék potenciális szavazóit.

A 14. helyen lévő Együtt 2014 Párt elorozta Bajnai Gordon pártjának a nevét. A kétszemélyes párt alapítója egy volt MSZP-s politikus, aki korábban Hagyó Miklós titkáraként írta be nevét a baloldal bukásának szomorú történetébe. A másik: éppen az MSZP–Együtt–PM–DK–Liberálisok ellenzéki formációja előtti helyet kapta a listán Szepessy Zsolt Összefogás Pártja. A monoki polgármester a szegényekkel szemben zéró toleranciát hirdető politikájával híresült el. Következetes és kíméletlen szegényellenes politikája akkor csorbult ki, amikor az ügyészség nyomozást rendelt el a polgármesteri hivatalban tapasztalt gazdasági visszaélések miatt. 2010-ben Szepessyt a monokiak nem választották újra.

Aligha kétséges, kinek az érdeke, hogy e két „jó nevű”, ám voltaképpen nem létező bizniszpárt a listára kerüljön. A 2014-es választás törvényi szabályozását és a gyakorlati előkészületek minden mozzanatát a 168 Óra Online cikke szerint a választási csalás bűze lengi körül. Miért éppen a szavazólista összeállítását bízták volna a vak véletlenre?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.