Kettészakadhat Európa egyik legnagyobb országa

Veneto tartomány elszakadna Olaszországtól.
 
 

Kettészakadhat Európa egyik legnagyobb országa

Veneto tartomány elszakadna Olaszországtól.
 
 
 
 
 

Kettészakadhat Európa egyik legnagyobb országa

Veneto tartomány elszakadna Olaszországtól.

Az olaszországi Veneto régióban nem hivatalos népszavazáson a szavazók 89 százaléka voksolt a régió függetlenedése mellett. A szeparatista tábor elsősorban gazdasági okokból szakadna el az országtól, túl sok adót fizetnek ugyanis Rómának. A központi kormányzás egyelőre érdemben nem reagált az eseményekre.

Venetóban nem hivatalos népszavazást tartottak a tartomány függetlenedéséről. A referendum a szeparatista tábor elsöprő, 89 százalékos győzelmével zárult, Róma azonban nem akart tudomást venni az eredményről, és kétségbe vonták az informális népszavazás szabályosságát. Ennek ellenére az eseményt jelentős nemzetközi figyelem kísérte különösen az orosz kormány által támogatott médiumok részéről, amelyek előszeretettel vontak párhuzamot a Krím-félszigeten lezajlott eseményekkel.

Az 5 millió lakosú tartomány 3,8 millió választópolgára közül 2,3 millió vett részt a népszavazáson rögtönzött bódékban, telefonon vagy interneten keresztül. Az internetes népszavazáson csak kis fölénnyel győzött az a tábor, amelyik szerint Venetonak az EU-ban és a NATO-ban kellene maradnia, és meg kellene tartania az eurót fizetőeszközként.

Veneto tartomány függetlenségét a kitekinto.hu információi szerint a korábbi Velencei Köztársaságból vezetik le, amely több mint ezer éven át egészen Napóleon hódításáig, 1797-ig fogta össze a lagúnák városát és a környező területeket.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.