Megszűnhet a gázellátás

Fenyegető hangú levél Putyintól.
 
 

Megszűnhet a gázellátás

Fenyegető hangú levél Putyintól.
 
 
 
 
 

Megszűnhet a gázellátás

Fenyegető hangú levél Putyintól.

Vlagyimir Putyin levélben figyelmeztetett néhány európai vezetőt: "kritikus helyzetet" teremtett, hogy az ukránok nem fizetnek időben az orosz gázért. Sokan attól félnek, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt akadozni fog az EU gázellátása, hiszen Ukrajnán keresztül jut el nyugatra az orosz gáz. Putyin levele erre vonatkozóan tartalmaz is figyelmeztetést - derül ki a BBC jelentéséből.

A Gazprom orosz állami gázellátó vállalat közlése szerint az ukránok immár 2 milliárd dollárral tartoznak Oroszországnak. A cég szerint megkövetelhetnék Kijevtől, hogy előre fizessenek a gázért, de Putyin szerint a vállalatnak távol kell tartania magát az ügytől, amíg a tárgyalások zajlanak "partnereikkel". Putyin ez utóbbiak alatt sokak szerint az EU-t értette.

Európai vezetőknek írt levelében Putyin arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy a mostani "kritikus helyzet" érintheti az Európába irányuló gázszállításokat - nyilatkozta Dmitrij Peszkov szóvivő. A Kreml által nyilvánosságra hozott levél szerint amennyiben Ukrajna nem rendezi a gázszámlát, a Gazprom arra kényszerítheti Ukrajnát, hogy előzetesen fizessen a gázért. Amennyiben ez nem történik meg, az "részben vagy egészben leállíthatja a gázszállításokat". Putyin levele szerint ugyanakkor Oroszország "kész részt venni az ukrán gazdaságot stabilizáló és helyreállító erőfeszítésben", de csak az EU-val egyenlő feltételek mellett.

Az EU-s országok által felhasznált földgáz mennyiségének mintegy egyharmada érkezik Oroszországból. Korábbi ukrán-orosz konfliktusok már vezettek földgázhiányhoz több EU-tagállamban. Az EU most azt mondja, hogy hasonló helyzetek kezelésére ma már megfelelő gázkészlettel és technológiával rendelkezik.

Eközben a NATO nyilvánosságra hozott olyan műhold-felvételeket, amelyek azt mutatják, hogy az ukrán határhoz közel magas készültségbe helyeztek orosz hadtesteket tankokkal, fegyveres gépjárművekkel, tüzérséggel és légierővel felszerelkezve. Putyin csütörtökön a Portfólio.hu cikke szerint azt állította: a Krím közelmúltbeli bekebelezése titkos közvélemény-kutatások alapján történt, és nem tervezték előre.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.