Megőrzendő érték a tankönyvpiac

Kiállt a szabad tankönyvválasztás mellett a Történelemtanárok Egylete.
 
 

Megőrzendő érték a tankönyvpiac

Kiállt a szabad tankönyvválasztás mellett a Történelemtanárok Egylete.
 
 
 
 
 

Megőrzendő érték a tankönyvpiac

Kiállt a szabad tankönyvválasztás mellett a Történelemtanárok Egylete.

Megőrzendő értéknek nevezte a tankönyvpiacot és a szabad tankönyvválasztást közös állásfoglalásában a Történelemtanárok Egylete és a Hajnal István Kör. A két szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy az állami iskolákban a következő tanévre csupán két vagy három tankönyv közül lehet választani.

- Minden évfolyamon biztosítani kell a tényleges választás lehetőségét - írják.

Aggályosnak tartják, hogy immár az állam által kiadandó, 5–8. osztályosoknak szóló egyik történelemtankönyv-sorozat szerzője, Bánhegyi Ferenc nevéhez számos olyan mű kötődik, amellyel szemben súlyos szakmai kifogások merültek fel. Példaként a jelenleg forgalomban levő művei közül az 5. osztályos erkölcstan- és a 8. osztályos történelemkönyvet említik (utóbbiról a 444.hu azt írta, hogy akár a Hitler melletti szimpátiát is ki lehet olvasni belőle).

Álláspontjuk szerint a kísérleti könyvek kipróbálása kizárólag önként történhet.

- A felelős szakmai döntés lehetővé tétele érdekében elengedhetetlen, hogy a tankönyvrendelés előtt legalább a szerzők nevét, a szakmai koncepció részletes leírását és két mintafejezetet ismerni lehessen – olvasható az állásfoglalásukban, amit az MTI-hez juttattak el.

Vasárnap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a tankönyvrendelet visszavonását kérte, mivel bár nem vitatják, hogy meg kell újítani a tankönyvválasztékot, ez azonban ”nem valósulhat meg a szakma véleményének figyelmen kívül hagyásával, kizárólag politikai akarat mentén."

Mint ismert, az intézményeknek április 30-ig van lehetőségük a tankönyvigényeiket eljuttatni a Kellóhoz. Az államilag finanszírozott iskolák az index.hu információja szerint csak a központilag javasolt tankönyvlistáról választhatnak, ezen évfolyamonként és tantárgyanként 2-3 tankönyv van.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.