Brüsszel odacsapott

Minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztottak.
 
 

Brüsszel odacsapott

Minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztottak.
 
 
 
 
 

Brüsszel odacsapott

Minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztottak.

Ameddig az Európai Bizottság (EB) nem fogadja el az új magyar pénzosztási rendszert, addig nem fizetik ki a számlákat - értesült a 444.hu.

A portál információi az EB április 16-án írt egy két és fél oldalas levelet három magyarországi címzettnek. A lényeg a végén van: "További információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket, amelyeket már az új intézményi rendszer nyújt be."

Ez azt jelenti, hogy ameddig a bizottság nem fogadja el az új magyar pénzosztási rendszert, addig nem fizetik ki a számlákat. Mivel a szöveg itt nem utal konkrét operatív programra, ezért valószínűleg semmilyen pénz sem érkezik Magyarországra az EU-tól, semmilyen célra sem. A kifogásolt átalakítások április 15-én léptek hatályba Magyarországon. A bizottság további tárgyalásokat javasol, és szükségét érzik a helyszíni vizsgálatnak - írta a 444.hu.

A levélről hivatalosan sem a Brüsszel, sem pedig a magyar kormány nem adott tájékoztatást. Amikor a portál informálisan rákérdezett a magyar államigazgatás több hivatalánál illetve Brüsszelben, akkor egyik helyen sem tagadták, hogy 16-án érkezett egy levél, amely kifogásolja a magyarországi szervezeti átalakításokat, és további egyeztetések szükségességét írja elő. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az EU nem ad több pénzt Magyarországnak.

(A magyar pénzosztás nagy átalakítása már január 1-jén megtörtént. Akkortól szűnt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), és szedték szét a feladatait: az úgynevezett irányító hatóságok (amelyek kiírják a pályázatokat) az egyes minisztériumokhoz kerültek. Április 15-étől azonban újabb intézmények kerültek az egyes minisztériumokhoz, az úgynevezett közreműködő szervezetek. E szervezetek áprilistól megszűntek, munkájukat szétdobták a minisztériumok között. Ez az az átszervezés, amivel Brüsszel annyira elégedetlen, hogy egyelőre nem ad több pénzt.)

A bizottság mostani levele szerint az új rendszerben egyáltalán nem világosak a felelősségi körök, az ellenőrzési rendszerek. Nincsenek meggyőződve, hogy az új emberek elég felkészültek és tapasztaltak ehhez a munkához. Külön panaszkodnak, hogy a TÁMOP átalakításával kapcsolatos terveket még nem kapták meg. Arról is felvilágosítást várnak, hogy a regionális programokkal mi lesz, miután azokat a megyékhez szervezték ki. Ki fogja ott intézni az ügyeket? - kérdezi a bizottság.

(A hvg.hu ugyanakkor több forrásból is úgy értesült, hogy a Bizottság minden esetben átvizsgálja az adott tagország uniós pályázatait kezelő intézményrendszerének működését, amikor azt átszervezik. A forrás szerint „gyakorlatilag egy rutin eljárás, minden esetben elvégzik, amikor valahol valamilyen átszervezés van”, és nem jelenti a pénzek felfüggesztését. Az MTI-nek nyilatkozva Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője, elmondta, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak. Délután Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár ad bővebb tájékoztatást az ügyben.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.