Trükközik a kormány a közmunkásokkal

Azt könnyen meg lehet oldani, hogy kevesebben dolgozzanak, de látszatra mégis többen és többet...
 
 

Trükközik a kormány a közmunkásokkal

Azt könnyen meg lehet oldani, hogy kevesebben dolgozzanak, de látszatra mégis többen és többet...
 
 
 
 
 

Trükközik a kormány a közmunkásokkal

Azt könnyen meg lehet oldani, hogy kevesebben dolgozzanak, de látszatra mégis többen és többet...

Az év végéig havi átlagban 200 ezer ember napi 8 órás közfoglalkoztatását kell biztosítani a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint. A közfoglalkoztatásért felelős miniszternek - vagyis a belügyi tárca vezetőjének - pedig fel kell mérnie, hogy milyen reális igény van a havi átlagosan 200 ezernél több közfoglalkoztatottra. A többletlétszám foglalkoztatására tervezetet kell készítenie, amit július 15-ig kér a kormány.

A Fidesz korábban már jelezte, hogy a közfoglalkoztatás folytatódik, sőt, a tavalyinál négy milliárddal többet, összesen 184 milliárd forintot fordít rá. Hangsúlyozták, hogy a megalakuló új Országgyűlés és az új kabinet "folytatja és továbbfejleszti" a közfoglalkoztatást, hogy még több ember találjon helyet a munkaerőpiacon. Ám továbbra is tévedésben van ez ügyben a kormány. A közfoglalkoztatás ugyanis nem a munkaerőpiac, hanem a segélyezés eleme.

Sokat elárul a kormányzati szemléletről, hogy az áprilisi választások után a munkaügyi központok több településvezetőnek jelezték, csökken a közmunkások foglalkoztatására fordítható keret, ezért csökkenteni kell a közmunkások számát is. Az EP és az önkormányzati választások előtt viszont ezt mégsem hagyhatják, szükség van a legkiszolgáltatottabbak szavazatára. Azt pedig könnyen meg lehet oldani, hogy kevesebben dolgozzanak, de látszatra mégis többen és többet.

Egy borsodi közmunkást írta lapunknak, hogy őt biztonsági őrként alkalmazzák. Állandó éjszakásként foglalkoztatják, többször a szabadnapjait sem veheti ki, a munkaidő-nyilvántartásba viszont délelőtti és délutáni műszakokat íratnak be vele, hiszen váltott műszakban kellene őt foglalkoztatnia az önkormányzatnak. Neki és társainak több munkaidőlapot kell aláírniuk, azokkal "sakkozik" a polgármester.

Értelmetlen volt a "napocskarajzolós" képzés is, és nem tudni arról, hogy ennek munkaerőpiaci hatását felmérte volna a Fidesz. A 8 milliárd forintból megvalósuló, hónapokig tartó oktatás másnapján már újra az utcát söpörték az emberek. Volt, akinek a tankönyvben lévő feladatokat a négyéves unokája is kitöltötte, a legtöbben megalázva érezték magukat.

Közben a Fidesz a munkanélküliség csökkenésével kampányol, legutóbb Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium volt miniszteri biztosa beszélt arról, hogy az unió tagállamai közül az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség. Arról már nem tájékoztatta a közvéleményt, hogy ezt kizárólag a minimálbér töredékéért dolgozó közmunkásokkal és a külföldre menekült munkavállalókkal sikerült elérni. Utóbbiak ugyanis a Stop.hu cikke szerint itthon nem növelik a munkanélküliek számát, viszont a hazai foglalkoztatási mutatókat szépítik, hiszen a statisztikai adatokban ők is szerepelnek, mint foglalkoztatottak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.