Arany János-érem dr. Guttman Andrásnak

A Magyar Tudományos Akadémia elismerése a Pannon Egyetem professzorának.
 
 

Arany János-érem dr. Guttman Andrásnak

A Magyar Tudományos Akadémia elismerése a Pannon Egyetem professzorának.
 
 
 
 
 

Arany János-érem dr. Guttman Andrásnak

A Magyar Tudományos Akadémia elismerése a Pannon Egyetem professzorának.

Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága Arany János-érem kitüntetésben részesítette dr. Guttman András egyetemi tanárt, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának professzorát. A díj a határon túli magyar kutatók magyar tudományosságért kifejtett eredményes tevékenységének elismerése. Az érmet Budapesten az Akadémia Közgyűlésének keretében a Külső Tagok Fórumán vehette át a nemzetközi hírű professzor.

A díjátadáson elhangzott laudáció, amelyet a Tudomány és magyarság című kiadványban tettek közzé:

"Guttman András okleveles vegyészmérnökként végzett a Veszprémi Egyetemen, ahol később (1981) doktori fokozatát is szerezte. Hazai elismertségét jelzi a Magyar Kémikusok Egyesületétől 2001-ben elnyert Heuréka díj. 2005-ben Szentgyörgyi professzori ösztöndíjat, 2012-ben Fulbright professzori ösztöndíjat kapott. 2004-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Jelenleg visiting professor San Diegóban (The Scripps Research Institute) és adjunct professor Bostonban (Northeastern University). Amerikai professzori affiliációi a kapcsolattartás miatt itthoni diákjainak a legfontosabbak, akiket így 3–6 hónapos tanulmányutakra ki tud küldeni, a fokozat megszerzése után pedig segíteni tudja elhelyezkedésüket – az Egyesült Államokban és Magyarországon is. Az MTA Lendület Programjának 2012. évi egyik nyerteseként a Pannon Egyetem (Veszprém) Műszaki Informatikai Karán iskolateremtő céllal egy Transzlációs Glikomika Kutatócsoport vezetőjeként dolgozik. Célja egy olyan technika kifejlesztése, amelynek segítségével a nagyon korai stádiumú rákos betegek komolyabb műtéti beavatkozás nélkül diagnosztizálhatók, sőt: gyógyíthatók.

Külön kiemelendők hazai kapcsolatai. Egyre általánosabb, hogy az USA-ban huzamosabb időt eltöltő kutatók hazajönnek szülőföldjükre, hogy – megtartva amerikai pozícióikat – tudományos iskolát alapítsanak. Guttman András USA-állampolgárként 2002-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetemen (2004-ben az Innsbrucki Egyetemen is). Elnöke az Amerikai Kémiai Társaság Magyar Szekciójának. A Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karán működő kutatócsoport szakmai irányítása és operatív vezetése mellett Guttman András irányítja a Debreceni Egyetemen európai uniós forrásból (Marie Curie Chair) létrehozott bioszeparációs fókuszú, a híres magyar kromatográfusról, Horváth Csaba professzorról elnevezett laboratóriumot (HLBS), ahol nagy érzékenységű bioanalitikai módszereket fejlesztenek proteomikai és glikomikai biomarkerek felfedezéséhez.

Publikációs teljesítményét 6 általa írt vagy szerkesztett könyv, 32 könyvfejezet, több mint 257 tudományos publikáció, közel 265 előadás nemzetközi konferenciákon jelzi.

Szakterülete 12 vezető folyóiratánál szerkesztőbizottsági tag. Eredményei nem csak elméleti szempontból úttörő jelentőségűek, ipari szintű realizálódásuk is megtörtént – ezt bizonyítja 19 amerikai és európai szabadalma, valamint több nemzetközi cég tudományos tanácsadó testületi tagsága."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.